Utjecaj načina ekstrakcije na polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lišća Salviae officinalis L. (CROSBI ID 350851)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Raič, Irena
Katalinić, Višnja
Generalić, Ivana
hrvatski
Utjecaj načina ekstrakcije na polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lišća Salviae officinalis L.
Začinskog, aromatično i ljekovito bilje oduvijek je imalo važnu ulogu u ljudskoj povijesti. Brojno bilje i njegovi pripravci od davnina se koriste u tradicionalnoj, narodnoj medicini i njihov pozitivan učinak na ljudsko zdravlje već je nadaleko poznat. Kadulja- Salvia officinalis L. je jedna od najznačajnih i najrasprostranjenijih biljaka krškog krajolika, čije je pozitivno djelovanje u liječenju različitih bolesti poznato od davnina, te se prenosilo generacijama. Upravo je važnost kadulje, njena upotreba stoljećima, ali i danas u liječenju raznih bolesti i tegoba bila razlog što je upravo ona korištena kao biljni materijal. U ovom radu pripravljeni su alkoholni ekstrakti suhog lišća kadulje primjenom različitih metoda ekstrakcije. Ukupno se pripremilo šest ekstrakata koji su se međusobno razlikovali u korištenom otapalu (80 %-tni etanol ili zakiseljeni 80 %-tni etanol) ili pak u postupcima koji su sljedili nakon konvencionalne ekstrakcije otapalom- ekstrakcija u trajanju od 1 sata na temperaturi od 60ºC (dekantiranje, maceracija u trajanju od 48 sati, primjena ultrazvuka). U dobivenim ekstraktima je određen sadržaj ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida. Antioksidacijski kapacitet ekstrakata kadulje određen je kao sposobnost vezivanja slobodnih radikala koji iniciraju lančanu reakciju pri čemu je korišten stabilan radikal 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH). Usporedbom postignutih rezultata kao najučinkovitija od primijenjenih metoda ekstrakcije fenolnih spojeva iz biljnog materijala pokazala se metoda u kojoj je kao otapalo korišten 80 %-tni etanol, a nakon konvencionalne ekstrakcije otapalom (1 sat na temperaturi 60ºC), primijenjen je ultrazvuk u trajanju od 10 minuta i maceracija u trajanju od 48 sati. Dobiveni rezultati su još jedna potvrda da je kadulja bogat izvor polifenolnih spojeva s izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima
lišće kadulje ; način ekstrakcije ; polifenoli ; DPPH
nije evidentirano
engleski
Impact of the extraction mode on the polyphenolic composition and antioxidant capacity of Salviae officinalis folium extracts
nije evidentirano
sage folium ; extraction mode ; polyphenols ; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
16.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split