Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj načina ekstrakcije na polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lišća Salviae officinalis L. (CROSBI ID 350851)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Raič, Irena Utjecaj načina ekstrakcije na polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lišća Salviae officinalis L. / Katalinić, Višnja (mentor); Generalić, Ivana (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2008

Podaci o odgovornosti

Raič, Irena

Katalinić, Višnja

Generalić, Ivana

hrvatski

Utjecaj načina ekstrakcije na polifenolni sastav i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lišća Salviae officinalis L.

Začinskog, aromatično i ljekovito bilje oduvijek je imalo važnu ulogu u ljudskoj povijesti. Brojno bilje i njegovi pripravci od davnina se koriste u tradicionalnoj, narodnoj medicini i njihov pozitivan učinak na ljudsko zdravlje već je nadaleko poznat. Kadulja- Salvia officinalis L. je jedna od najznačajnih i najrasprostranjenijih biljaka krškog krajolika, čije je pozitivno djelovanje u liječenju različitih bolesti poznato od davnina, te se prenosilo generacijama. Upravo je važnost kadulje, njena upotreba stoljećima, ali i danas u liječenju raznih bolesti i tegoba bila razlog što je upravo ona korištena kao biljni materijal. U ovom radu pripravljeni su alkoholni ekstrakti suhog lišća kadulje primjenom različitih metoda ekstrakcije. Ukupno se pripremilo šest ekstrakata koji su se međusobno razlikovali u korištenom otapalu (80 %-tni etanol ili zakiseljeni 80 %-tni etanol) ili pak u postupcima koji su sljedili nakon konvencionalne ekstrakcije otapalom- ekstrakcija u trajanju od 1 sata na temperaturi od 60ºC (dekantiranje, maceracija u trajanju od 48 sati, primjena ultrazvuka). U dobivenim ekstraktima je određen sadržaj ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida. Antioksidacijski kapacitet ekstrakata kadulje određen je kao sposobnost vezivanja slobodnih radikala koji iniciraju lančanu reakciju pri čemu je korišten stabilan radikal 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH). Usporedbom postignutih rezultata kao najučinkovitija od primijenjenih metoda ekstrakcije fenolnih spojeva iz biljnog materijala pokazala se metoda u kojoj je kao otapalo korišten 80 %-tni etanol, a nakon konvencionalne ekstrakcije otapalom (1 sat na temperaturi 60ºC), primijenjen je ultrazvuk u trajanju od 10 minuta i maceracija u trajanju od 48 sati. Dobiveni rezultati su još jedna potvrda da je kadulja bogat izvor polifenolnih spojeva s izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima

lišće kadulje ; način ekstrakcije ; polifenoli ; DPPH

nije evidentirano

engleski

Impact of the extraction mode on the polyphenolic composition and antioxidant capacity of Salviae officinalis folium extracts

nije evidentirano

sage folium ; extraction mode ; polyphenols ; DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

16.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija