Primjena metode elektronske spinske rezonancije u identifikaciji piletine sterilizirane zračivanjem gama zračenjem (CROSBI ID 350763)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bijelić, Zoran
Rakvin, Boris ; Maltar-Strmečki, Nadica
hrvatski
Primjena metode elektronske spinske rezonancije u identifikaciji piletine sterilizirane zračivanjem gama zračenjem
U ovom radu opisana je primjena metode EPR spektroskopije u identifikaciji piletine konzervirane ionizacijskim zračenjem, te primjena navedene metode u provjeri ispravnosti doze u svrhu provjere ispravnosti deklaracija na tržištu hrane. Proučavani su radikali koji se stvaraju uslijed ionizacijskog zračenja u tvrdoj kristaliničnoj matrici kosti pilića. Pored toga praćena je kakvoća mesa tijekom 10 dana na ozračenim i neozračenim uzorcima te su uspoređene organoleptičke promjene na obje skupine. U radu je pokazano da je vrijeme života radikala u kostima pilića duže od vremena dozvoljenog za skladištenje-čuvanje pilećeg mesa, te je time pokazano da je metoda EPR spektroskopije adekvatna za provjeru ispravnosti doze u svrhu kontrole deklaracija na tržištu hrane.
ESR; ozračivanje; pasterizacija
nije evidentirano
engleski
Application of ESR spectroscopy in identification of the chicken meat preserved by gama irradiation
nije evidentirano
ESR; radiation; preservation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
08.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb