Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 361367

Krmna vrijednost smjese ozimog graška i pšenice u različitim rokovima košnje


Stjepanović, Mirko; Gantner, Ranko; Popović, Svetislav; Čupić, Tihomir; Knežević, Mladen; Vranić, Marina
Krmna vrijednost smjese ozimog graška i pšenice u različitim rokovima košnje // Krmiva, 50 (2008), 1; 11-17 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Krmna vrijednost smjese ozimog graška i pšenice u različitim rokovima košnje
(Forage value of winter pea/wheat mixture at different cuts)

Autori
Stjepanović, Mirko ; Gantner, Ranko ; Popović, Svetislav ; Čupić, Tihomir ; Knežević, Mladen ; Vranić, Marina

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 50 (2008), 1; 11-17

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Zelena masa ; suha tvar ; bjelančevine ; prinos
(Forage ; dry matter ; proteins ; yield)

Sažetak
Na osnovu dobivenih rezultat može se zaključiti: 1.Vrijeme košnje smjese utječe na prinos bjelančevina po hektaru. Najveći prinos (1680 kg ha-1 ) ostvaren je kod visine graška oko 100 cm (pred cvatnju) i visine pšenice u klasanju. Kasnija košnja smanjuje prinos bjelančevina smjese zbog smanjenja sadržaja bjelančevina u pšenici. 2. U ukupnom prinosu suhe tvari smjese udio graška treba biti veći i kretati se od 60 do 70%. U tom slučaju košnja smjese može biti nešto kasnije (5-7 dana ), što će povećati prinos bjelančevina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
073-0000000-3535 - Procjena oplemenjivačke vrijednosti germplazme lucerne (Medicago spp.) (Svetislav Popović, )
079-0730489-0275 - Dobijanje kultivara poljskog graška (Pisum sativum) visokog prinosa i kvalitete (Ranko Gantner, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb