Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 361208

Kako shvatiti inkrementalizam? Politika teorije Charlesa Lindbloma


Petković, Krešimir
Kako shvatiti inkrementalizam? Politika teorije Charlesa Lindbloma // Anali Hrvatskog politološkog društva, 4 (2008), 1; 343-373 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Kako shvatiti inkrementalizam? Politika teorije Charlesa Lindbloma
(How to Understand Incrementalism? Politics of Charles Lindblom's Theory)

Autori
Petković, Krešimir

Izvornik
Anali Hrvatskog politološkog društva (1845-6707) 4 (2008), 1; 343-373

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Charles Lindblom; inkrementalizam; međusobna prilagodba pristaša; deskriptivno; preskriptivno; politika teorije
(Charles Lindblom; incrementalism; partisan mutual adjustment; the descriptive; the prescriptive; the politics of theory)

Sažetak
Rad je posvećen teoriji političkog procesa američkog politologa i ekonomista Charlesa E. Lindbloma. Nakon davanja kontekstualnog uvida u cjeloviti Lindblomov teorijski opus, što je nezaobilazan korak za interpretacijski zahvat u središnjem dijelu teksta, rad se koncentrira ponajprije na Lindblomovu teoriju inkrementalnog odlučivanja, razvijenu u članku Znanost „ plivanja u mutnom“ (1959) i knjizi Strategija odluke (1963), povezanu s njegovom koncepcijom „ međusobne prilagodbe pristaša“ koju je razvio u knjizi Inteligencija demokracije (1965). Rad nudi interpretaciju Lindblomova argumenta koja odstupa od dosadašnje recepcije u hrvatskoj politološkoj literaturi. U njoj se Lindblomov model odlučivanja u osnovi tumači deskriptivno, kao opis stvarne prakse odlučivanja, i suprotstavlja preskriptivnom racionalnom modelu odlučivanja, što je karakteristično i za neke inozemne interpretacije. U ovome se radu pak ukazuje kako Lindblomova teorija sadržava snažan preskriptivni element. Lindblomova teorija inkrementalizma, uzeta zajedno s pluralističkim modelom međusobne prilagodbe pristaša, nudi cjelovit i konzistentan model politike s naglašenim normativnim implikacijama, koji opravdava upotrebu sintagme politika teorije, što se podrobnije obrazlaže u zaključnom dijelu rada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PolitologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
015-0152481-2477 - Hrvatski politički sustav, upravljanje i javne politike (Zdravko Petak, )

Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Krešimir Petković, (277204)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • International Political Science Abstracts