Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi (CROSBI ID 143855)

Prilog u časopisu | stručni rad

Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Cetinić, Elizabeta Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi // Medica Jadertina, 31 (2001), 3-4; 193-208

Podaci o odgovornosti

Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Cetinić, Elizabeta

hrvatski

Uloga kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u prvenciji nepovoljnih učinaka na zdravlje ljudi

Cilj rada bio je utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti namirnica i trend kretanja broja zdravstveno neispravnih namirnica u desetogodišnjem razdoblju radi usmjeravanja preventivnog rada na području istraživanja.U Županijskom Zavodu za javno zdravstvo u Splitu u razdoblju od 1990. do 2000. od ukupno pregledanih uzoraka namirnica zdravstveno neispravno bilo je 3, 1 - 10, 1 % zbog mikrobioloških para metara , a 2, 2 - 18, 8 % zbog kemijskih parametara.U razdoblju istraživanja smanjen je broj zdravstveno neispravnih namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza s obzirom na mikrobiološke i kemijske pokazatelje.U domaćoj proizvodnji u usporedbi s uvozom utvrđen je veći postotak zdravstveno neispravnih namirnica zbog sadržaja kadmija, žive i arsena, a manji zbog sadržaja olova .U kemijskim parametrima najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti domaćih proizvoda bili su organoleptička svojstva ( 5, 2 % ) i sastav ( 2, 8 % ), a proizvoda iz uvoza sastav (2, 0 %)i aditivi ( 1, 6 % ).Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica domaće proizvodnje su koagulaza pozitivni stafilokoki 11, 5 %, a iz uvoza kvasnice i pljesni 19, 4%.U rubriku ostalo svrstano je 78, 9 neispravnih uzoraka domaće proizvodnje, a 75, 5 %uzoraka iz uvoza. U prikazu mikrobiološke neispravnosti namirnica potrebno je zbog jasnijeg prikaza podataka modificirati zadani obrazac , te po mogućnosti smanjiti postotak zdravstveno neispravnih namirnica svrstanih u rubriku "Ostalo ".Kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica treba nastaviti radi zaštite zdravlja pučanstva.

zdravstvena ispravnost namirnica ; mikrobiološka analiza ; kemijska analiza ; zakoni ; pravilnici ; preventivna zdravstvena zaštita

nije evidentirano

engleski

Role of food safety monitoring in prevention of adverse effects

nije evidentirano

foodsafety ; microbiologicalanalysis ; chemical analysis ; laws and regulations ; preventive health care

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31 (3-4)

2001.

193-208

objavljeno

0351-0093

1848-817X

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti