Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 360919

Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi Srednje gospodarske škole u Križevcima


Čuklić, Dražen; Jelen, Tatjana; Poljak, Franjo; Crnčić, Josip; Marenčić, Dejan
Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi Srednje gospodarske škole u Križevcima, 2008. (ostalo).


CROSBI ID: 360919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi Srednje gospodarske škole u Križevcima
(Influence of feeding on quantity and milk composition on cattle farm of Križevci secondary agricultural school)

Autori
Čuklić, Dražen ; Jelen, Tatjana ; Poljak, Franjo ; Crnčić, Josip ; Marenčić, Dejan

Izvornik
Krmiva

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo

Godina
2008

Ključne riječi
krave u laktaciji ; ureja ; utjecaj hranidbe
(Cows in lactation ; urea ; effect of feeding)

Sažetak
Određivanje kemijskog sastava mlijeka proizvođačima i otkupljivačima mlijeka služi kao jedan od parametara za utvrđivanje otkupne cijene mlijeka. Nutricionistima količina ureje u mlijeku pokazuje hranidbeni status mliječnih krava. U 2004., 2005. i 2006. na farmi krava muzara u govedarskom praktikumu Srednje gospodarske škole u Križevcima kvartalno je praćena količina mlijeka. Sastav mlijeka i količina ureje u pojedinačnim uzorcima analizirani su u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka u Križevačkoj Poljanki. U svakom kontroliranom razdoblju nakon analize mlijeka i obroka učinjene su korekcije obroka uslijed čega je došlo do promjena u količini i sastavu mlijeka. Ureja se na početku kretala od vrlo niskih 5, 38 mg/dl pa do 15-20 mg/dl u sredini kontrole, da bi završila na 25 mg/dl na kraju kontroliranog razdoblja. Povećanje količine ureje pratilo je i povećanje količine mlijeka od 14, 46 kg na početku kontrole do 26, 52 kg na kraju kontroliranog razdoblja. Statistički je utvrđena vrlo visoka pozitivna povezanost (P<0, 001) između sadržaja proteina mlijeka i bezmasne suhe tvari u mlijeku u svim kontrolama. Isto tako je utvrđena vrlo visoka povezanost (P<0, 001) između sadržaja mliječne masti i suhe tvari u mlijeku od 3. do 10. kontrole što je tumačeno utjecajem povećanja količine sirove vlaknine obroka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Dražen Čuklić (autor)

Avatar Url Tatjana Jelen (autor)

Avatar Url Dejan Marenčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čuklić, Dražen; Jelen, Tatjana; Poljak, Franjo; Crnčić, Josip; Marenčić, Dejan
Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi Srednje gospodarske škole u Križevcima, 2008. (ostalo).
Čuklić, D., Jelen, T., Poljak, F., Crnčić, J. & Marenčić, D. (2008) Utjecaj hranidbe na količinu i sastav mlijeka na mliječnoj farmi Srednje gospodarske škole u Križevcima. Krmiva. Ostalo.
@unknown{unknown, author = {\v{C}ukli\'{c}, Dra\v{z}en and Jelen, Tatjana and Poljak, Franjo and Crn\v{c}i\'{c}, Josip and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan}, year = {2008}, keywords = {krave u laktaciji, ureja, utjecaj hranidbe}, title = {Utjecaj hranidbe na koli\v{c}inu i sastav mlijeka na mlije\v{c}noj farmi Srednje gospodarske \v{s}kole u Kri\v{z}evcima}, keyword = {krave u laktaciji, ureja, utjecaj hranidbe} }
@unknown{unknown, author = {\v{C}ukli\'{c}, Dra\v{z}en and Jelen, Tatjana and Poljak, Franjo and Crn\v{c}i\'{c}, Josip and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan}, year = {2008}, keywords = {Cows in lactation, urea, effect of feeding}, title = {Influence of feeding on quantity and milk composition on cattle farm of Kri\v{z}evci secondary agricultural school}, keyword = {Cows in lactation, urea, effect of feeding} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font