Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa (CROSBI ID 761959)
Druge vrste radova | ostalo
Podaci o odgovornosti
Marenčić, Dejan ; Ivanković, Ante ; Jelen, Tatjana ; Horvat Marković, Romana ; Pintić, Vinko
hrvatski
Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa
U gospodarski razvijenim zemljama potrošači i tržište sve veći naglasak stavljaju na kakvoću namirnica. Proizvođači junećeg mesa u Republici Hrvatskoj proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu junetine, prvenstveno obzirom na učestalu pojavu tamnog suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj ovog istraživanja je utvrditi značajnost odmora u oborima "stočnog depoa" na kakvoću junećih trupova. Istraživanje je uključilo 40 junadi u dobi 18 – 22 mjeseca. Mjerenja vrijednosti pH i boje (L*, a*, b*, C*, H*) vršena su 24 sata post – mortem na m. longissimus dorsi i m. gracilisu. U ukupnom uzorku samo je 45% - 52, 5% trupova imalo pH vrijednost u poželjnom intervalu. Odmor u oborima "stočnog depoa" statistički je značajno utjecao na kakvoću junećih trupova. Junad zadržavana u "stočnom depou" imala je statistički značajno nepovoljne vrijednosti kakvoće mesa.
junetina ; kakvoća ; odmor klanje
nije evidentirano
engleski
Effect of Rest Period in Lairage on Beef Meat Quality
nije evidentirano
beef ; meat quality ; rest period ; lairage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43. hrvatski i 3 međunarodni simpozij agronoma
2008.
nije evidentirano
objavljeno