Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 360888

Stanje i perspektiva tjelesne i zdravstvene kulture na visokoškolskim učilištima u Puli kao dio svakodnevnog života


Vrbanac, Desa
Stanje i perspektiva tjelesne i zdravstvene kulture na visokoškolskim učilištima u Puli kao dio svakodnevnog života // Zbornik radova 17. ljetne škole kineziologa Republike Hrvatske / Neljak, Boris (ur.).
Poreč: Hrvatski kineziološki savez, 2008. str. 440-445 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Stanje i perspektiva tjelesne i zdravstvene kulture na visokoškolskim učilištima u Puli kao dio svakodnevnog života
(Status and prospect of PE on high education facilities in Pula as a part of every day life)

Autori
Vrbanac, Desa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 17. ljetne škole kineziologa Republike Hrvatske / Neljak, Boris - Poreč : Hrvatski kineziološki savez, 2008, 440-445

ISBN
978-953-95082-4-9

Skup
17. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 24-28.06.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Tjelesna i zdravstvena kultura; studenti; svakodnevni život
(PE; students; every day life)

Sažetak
Rezultati istraživanja potvrđuju da se sa dva sata nastave tjelesne i zdravstvene kulture tjedno ne mogu razvijati nikakve navike za vježbanje. Razina antropoloških obilježja, te motoričkih znanja i dostignuća, koji prezentiraju ne samo ciljeve i zadaće nastavnog plana i programa, već i kvalitetu i kvantitetu zdravlja mladih, dokazuju da je vježbanje primarna potreba bez koje je nezamisliv suvremen, kvalitetan način života, pa i opstanak u suvremenom društvu, koji je uvjetovan visokim stupnjem zdravlja. Posljedice sjedilačkog načina života “ i danas, i sutra, i jedan i drugi tjedan, mjesec ili godinu, uz ostalo, različita su nepovoljna stanja pa i patološkog karaktera koja negativno utječu na određene funkcije njihova organizma’ ’ . Zabrinjavajuće je takvo stanje kod mladih, posebno kod ženske populacije, čime je njihova, a i naša budućnost upitna. Promjene su nužne i moguće su uz veća financijsko - materijalna ulaganja u informiranje putem masmedija (TV, radio, internet, dnevni tisak, film i dr.). Potrebna je izgradnja suvremenih sportskih objekata u mjestu stanovanja i rada. Potpora društva se očekuje i u školovanju stručnih kadrova i njihovom konstantnom obrazovanju. Daleko, više se mora uvažavati značaj kadrova. Raditi na daljnjoj afirmaciji kineziološke znanosti i brzi protok njezinih informacija od spoznaje do primjene. Uspostaviti kvalitetniju komunikaciju državnih, lokalnih struktura i mladih ljudi s odgojno - obrazovnim institucijama u svrhu kvalitetnije edukacije mladih i uključivanje studentske populacije u različite oblike vježbanja i sportske aktivnosti, u čemu Hrvatska ima i dugu tradiciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
227-2271694-1696 - Kineziološka edukacija u predškolskom odgoju i primarnom obrazovanju (Ivan Prskalo, )

Ustanove
POLITEHNIKA PULA - Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti, Pula

Autor s matičnim brojem:
Desa Vrbanac, (281673)