Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 360275

Trajne promjene osobnosti u bolesnika s borbom uzrokovanim posttraumatskim stresnim poremećajem


Nemčić-Moro, Iva; Frančišković, Tanja; Britvić, Dolores; Koić, Elvira; Stevanović, Aleksandra
Trajne promjene osobnosti u bolesnika s borbom uzrokovanim posttraumatskim stresnim poremećajem // Zbornik sažetaka trećeg hrvatskog simpozija o poremećajima uzrokovanim stresom s međunarodnim sudjelovanjem. Rabac, Hrvatska, 5.-7.lipnja.2008. / Kozarić-Kovačić, Dragica (ur.).
Zagreb: KB Dubrava, Klinika za psihijatriju, 2008. str. 52-52 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Trajne promjene osobnosti u bolesnika s borbom uzrokovanim posttraumatskim stresnim poremećajem
(Enduring personality changes, not attributable to brain damage and disease in patient with combat PTSD)

Autori
Nemčić-Moro, Iva ; Frančišković, Tanja ; Britvić, Dolores ; Koić, Elvira ; Stevanović, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka trećeg hrvatskog simpozija o poremećajima uzrokovanim stresom s međunarodnim sudjelovanjem. Rabac, Hrvatska, 5.-7.lipnja.2008. / Kozarić-Kovačić, Dragica - Zagreb : KB Dubrava, Klinika za psihijatriju, 2008, 52-52

ISBN
978-953-98568-4-5

Skup
Treći hrvatski simpozij o poremećajima uzrokovanim stresom s međunarodnim sudjelovanjem. Rabac, Hrvatska, 5.-7.lipnja.2008.

Mjesto i datum
Rabac, Hrvatska, 05-07.06.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Trajne promjene osobnosti; PTSP
(Enduring personality changes; combat PTSD)

Sažetak
Pozadina istraživanja: Usprkos smjernicama aktualne klasifikacije ICD-10, naše kliničko iskustvo govori da jedan broj pacijenata sa kroničnim PTSP-em ima i sva obilježja trajne promjene osobnosti koja nije premorbidno bila prisutna. Jači intenzitet posttraumatskih simptoma i komorbiditet bio bi značajan čimbenik rizika za razvoj trajnih promjena osobnosti. Trajne promjene osobnosti su recentna dijagnostička kategorija sa mnogim nepoznanicama od etioloških čimbenika do tijeka i učestalosti javljanja. Smatra se da je jačina traumatizacije najznačajniji faktor pojavnosti ovog entiteta. Komorbiditet sa PTSP-em još je upitan. Cilj: ispitati nalazimo li trajne promjene osobnosti uslijed psihotraumatizacije i kod oboljelih od PTSP-a kao i je li jači intenzitet posttraumatskih simptoma i prisutan komorbiditet uz nivo traumatizacije pogoduju razvoju trajnih promjena osobnosti uslijed ratne psihotraumatizacije. Metode: Ispitivanje uključuje 227 ispitanika (veterana Domovinskog rata) oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja koji se liječe u Klinici za psihološku medicinu Zagreb, Centru za psihotraumu Rijeka i Split te na Odjelu psihijatrije Opće bolnice Virovitica. Primijenjeni su slijedeći instrumenti: MINI, Harvard Trauma Questionaire – verzija namijenjena hrvatskim veteranima (HTQ- Croatian Veterans VErsion), SIDES i Upitnik traumatskih događanja (TAQ). Istraživanje je u tijeku a kliničko iskustvo govori za postojanje komorbiditeta PTSP-a i trajnih promjena osobnosti. Uz to očekujemo d aće intenzitet posttraumatskih simptoma kao i komorbiditet doprinijeti pojavnosti trjanih pormjena osobnosti u cjelovitoj ili parcijalnoj kliničkoj slici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0062055
108-0982560-0257 - Prediktivni modeli u zdravstvu (Zdenko Sonicki, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka,
Medicinski fakultet, Zagreb