Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 360193

Akteri rekonstrukcije Cvjetnoga trga u Zagrebu


Svirčić Gotovac, Anđelina; Zlatar, Jelena
Akteri rekonstrukcije Cvjetnoga trga u Zagrebu // Sociologija i prostor: Časopis za istraživanje prostornoga i sociokulturnog razvoja, 46 (2008), 179(1); 53-76 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Akteri rekonstrukcije Cvjetnoga trga u Zagrebu
(Actors of the Flower Square Reconstruction in Zagreb)

Autori
Svirčić Gotovac, Anđelina ; Zlatar, Jelena

Izvornik
Sociologija i prostor: Časopis za istraživanje prostornoga i sociokulturnog razvoja (1846-5226) 46 (2008), 179(1); 53-76

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Zagreb; Cvjetni trg; akteri; javni prostor; rekonstrukcija; gentrifikacija; analiza diskursa.
(Zagreb; Flower square; actors; public space; reconstruction; gentrification; discourse analysis)

Sažetak
Slučaj planirane gradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Cvjetnom trgu u Zagrebu zanimljiv je na više načina, a analizom diskursa triju dnevnih novina (Jutarnji list, Večernji list i Vjesnik) istražilo se aktere uključene u taj projekt u 2007. godini i početkom 2008. godine. Ukratko se slučaj Cvjetnog trga može objasniti planiranjem projekta gradnje od strane investitora T. Horvatinčića, predstavljen javnosti krajem 2006. godine. Predstavljeni projekt izazvao je iznimno burnu raspravu oko načina gradnje i planiranog rušenja na prostoru uz Cvjetni trg, te su se isprofilirale dvije suprotstavljene strane, oni koji su podržavali cjelokupni projekt i oni koji od početka protiv njega. Zagovornici ovog projekta često su se pozivali na nužnu promjenu zapuštenih donjogradskih blokova i time naglašavali njegov javni interes kao interes građana Zagreba. Protivnici su pak naglašavali ugroženost javnog prostora i javnih interesa, prometnu zagušenost koja će nastati, te narušavanje kulturne i povijesne baštine ovog mjesta. Ovako polarizirana situacija istaknula je glavne aktere uključene u slučaj Cvjetni trg, a mogu se izdvojiti prema sljedećoj tipologiji: politički, ekonomski, stručni i civilni akteri. Planirano rušenje izazvalo je otpor civilnog sektora (Pravo na grad i Zelena akcija i dr.), dijela stručnjaka (arhitekata, urbanista, glumaca, sociologa i drugih) i dovelo do više ili manje organiziranih prosvjeda. U javnosti je od samog početka projekta stvoren dojam izrazite podrške određenih institucija grada Zagreba i osobno gradonačelnika M. Bandića za nastavak projekta jer je u više navrata mijenjan GUP Zagreba (Generalni urbanistički plan Zagreba). Na kraju je projekt, zahvaljujući stvorenim reakcijama u javnosti i medijima, ipak doživio neke preinake, a glavni investitor je čak « prijetio» odustajanjem od projekta. Bez obzira na mogući krajnji scenarij, pitanje je koliko će, ovaj projekt, ako se završi, biti inkorporiran u ovaj dio središta grada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
100-1001172-1071 - AKTERI DRUŠTVENIH PROMJENA U PROSTORU (Anđelina Svirčić Gotovac, )

Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts