Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Oleuropein i šećerna bolest (CROSBI ID 761907)

Druge vrste radova | popularni rad

Peruzović, Marijana Oleuropein i šećerna bolest // Maslina, časopis za maslinarstvo i uljarstvo (ISSN 1334-6903), God. 3. broj 11, listopad 2006, 56-59. 2006.

Podaci o odgovornosti

Peruzović, Marijana

hrvatski

Oleuropein i šećerna bolest

Hrana bogata maslinovim uljem višestruko je korisna u liječenju dijabetesa, jer može spriječiti ili odgoditi početak nastupa bolesti. Opisuje se utjecaj oleuropeina iz maslinova ulja i lista masline na liječenje šećerne bolesti. Eksperimetalni rezultati pokazali su da oleuropein može koristiti u sprječavanju povećane razine šećera i oksidativnog stresa izazvanog dijabetesom, pa bi se moglo preporučiti davanje oleuropeina kao korisnog dopunskog sredstva u prevenciji dijabetičkih komplikacija povezanih s oksidativnim stresom. Iako eksperimentalne studije na životinjama ili na kulturama ljudskih stanica potvrđuju ulogu polifenola u prevenciji kardiovaskularnih i neurodegenerativnoih bolesti, raka, osteoporoze i dijabetesa, potrebne su dodatne opširnije studije na ljudima.

oleuropein; maslinovo ulje; šećerna bolest

Rubrika ZDRAVLJE u časopisu Maslina

engleski

Oleuropein and diabetes

nije evidentirano

oleuropein; olive oil; diabetes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Maslina, časopis za maslinarstvo i uljarstvo (ISSN 1334-6903), God. 3. broj 11, listopad 2006, 56-59

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti