Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 359407

Nacionalni projekt navodnjavanja i njegova realizacija u svrhu unapređenja poljoprivrede


Romić, Davor; Marušić, Josip; Tomić, Franjo; Holjević, Danko; Mađar, Stjepan
Nacionalni projekt navodnjavanja i njegova realizacija u svrhu unapređenja poljoprivrede // Melioracijske mjere u svrku unapređenja ruralnog prostora stežištem na Nacionalni projekt navodnjavanja / Maceljski, Milan ; Tomić, Franjo (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2007. str. 117-148 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Nacionalni projekt navodnjavanja i njegova realizacija u svrhu unapređenja poljoprivrede
(The National irrigation project and its implementation aimed at the agricultural improvement)

Autori
Romić, Davor ; Marušić, Josip ; Tomić, Franjo ; Holjević, Danko ; Mađar, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Melioracijske mjere u svrku unapređenja ruralnog prostora stežištem na Nacionalni projekt navodnjavanja / Maceljski, Milan ; Tomić, Franjo - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2007, 117-148

Skup
Znanstveni skup

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.01.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Navodnjavanje; mogućnosti navodnjavanja; prirodni uvjeti financiranje
(Irrigation; possibilities of irrigation; natural resources; financing)

Sažetak
Prema veličini navodnjavanih površina (9.264 ha) Hrvatska se nalazi na posljednjem mjestu u Europi, a učestale su pojave suša zbog kojih se štete u poljoprivredi procjenjuju u milijardama kuna.Uz to, Hrvatska danas uvozi veliki broj poljoprivrednih proizvoda, nažalost, i onih za koje postoje svi agroekološki uvjeti uzgoja. Prema popisu poljoprivrede 2003.godine imamo oko 450.000 kućanstava s poljoprivrednom proizvodnjom, a više od 70% imaju manje od 3 ha, i to u pravilu vrlo usitnjenih poljoprivrednih parcela. Stoga je neophodno pristupiti okrupnjavanju gospodarstava i obradivih površina. Dio problema koji su povezani s nedostatkom vode tijekom vegetacijskog razdoblja također je potrebno i moguće sustavno rješavati.Prema analizama klimatskih elemenata potrebno je primjenjivati navodnjavanje na prostoru cijele Hrvatske jer nedostaje do 700mm vode, ovisno o području. Hrvatska raspolaže s 244.000 ha pogodnih za navodnjavanje. Isto tako analize vodne bilance pokazuju da Hrvatska ima veliko vodno bogatstvo. Za ostvarenje Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama na pojedinim lokacijama potrebno je prethodno izraditi dokumentaciju prema kriterijima FAO: plan navodnjavanja, predinvesticijski, investicijski, idejni i detaljni projekt navodnjavanja. Prioritetna područja za razvoj navodnjavanja su Dubrovačko-neretvanska, Osječko-baranjska, i Vukovarsko-srijemska županija. Kao glavni nositelj izgradnje infrastrukture navodnjavanja pedviđena je država, kao što je u većini zemalja koje imaju organizirane sustave za navodnjavanje. Predviđa se ukupna državna investicija, do 2010.godine u iznosu od 213, 4 milijuna eura ( za 35.000ha), a do 2020. godine 396 milijuna eura ( za novih 65.000 ha. Navodnjavanjem će se promijeniti struktura proizvodnje. Uzgajat će se raznolike, dohodovnije kulture i Nacionalni projekt rezultirat će povoljnim makroekonomskim učinkom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo, Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
082-0000000-3246 - Međudjelovanje hidromelioracijskih sustava i okolišnih čimbenika (Neven Kuspilić, )
114-0822695-2568 - Procjena, umanjivanje i upravljanje geološkim hazardom u području Kvarnera (Čedomir Benac, )
178-1782221-0350 - Zaslanjivanje tla - dijagnostika, procesi i utjecaj na biljku (Davor Romić, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb,
Građevinski fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb