Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bioraznolikost samoniklog jagodastog voća i mogućnosti u oplemenjivanju (CROSBI ID 540044)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šindrak, Zoran ; Dujmović Purgar, Dubravka ; Duralija, Boris ; Voća, Sandra Bioraznolikost samoniklog jagodastog voća i mogućnosti u oplemenjivanju // Knjiga sažetaka Trećeg hrvatskog oplemenjivačkog i sjemenarskog kongresa / Kolak, Ivan ; Perica, Slavko ; Šatović, Zlatko et al. (ur.). Zagreb: Hrvatsko oplemenjivačko, sjemenarsko i rasadničarsko društvo (HOSRD), Zagreb i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, 2008. str. 84-85

Podaci o odgovornosti

Šindrak, Zoran ; Dujmović Purgar, Dubravka ; Duralija, Boris ; Voća, Sandra

hrvatski

Bioraznolikost samoniklog jagodastog voća i mogućnosti u oplemenjivanju

Hrvatska se zahvaljujući svojem zemljopisnim položajem i očuvanosti prirodnih staništa odlikuje velikom bioraznolikošću samoniklog jagodastog voća. Terenskim istraživanjem i proučavanjem dostupne literature determiniran je veliki broj vrsta unutar rodova Rubus (33), Ribes (9), Fragaria (6), Vaccinium (4) i Sambucus (3). Lokalno stanovništvo tradicionalno sakuplja plodove nekih vrsta iz ovih rodova od zbog svojih izuzetnih nutritivnih i organoleptičkih svojstava. Plodovi se koriste u svježem stanju, ali se mogu preraditi u sokove, džemove, likere ili sušiti za pripravu čajeva i dr. Osim plodova koriste se i drugi dijelovi ovih biljaka, pogotovo u narodnoj medicini. Oplemenjivanjem bilja stvorene su brojne sorte koje se nalaze u komercijalnoj proizvodnji, a izvorište imaju u samoniklim srodnicima. Utvrdili smo da su populacije samoniklog jagodastog voća u Republici Hrvatskoj jedinstvene, te se prilično razlikuju od sorata kultiviranih voćnih vrsta. Do sada nije bilo oplemenjivačkog rada na jagodastom voću kod nas, tako da se u uzgoju nalaze isključivo introducirane sorte. Istovremeno samonikle vrste imaju veliki potencijal u poboljšanju postojećih ili stvaranju vlastitih sorata. Uslijed dugotrajnog djelovanja prirodne selekcije samonikle jagodaste voćne vrste prilagodile su se ekološkim uvjetima staništa i razvile mehanizme otpornosti na biotske i abiotske činitelje. Temeljem svega navedenog može se zaključiti da postoje velike mogućnosti iskorištenja bioraznolikosti samoniklog jagodastog voća u oplemenjivačkom radu.

samonikle voćne vrste; jagodaste vrste; bioraznolikost; oplemenjivanje

nije evidentirano

engleski

Biodiversity of wild edible berry fruits and breeding potentialities

nije evidentirano

wild edible fruit species; berry fruits; biodiversity; breeding

nije evidentirano

Podaci o prilogu

84-85.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka Trećeg hrvatskog oplemenjivačkog i sjemenarskog kongresa

Kolak, Ivan ; Perica, Slavko ; Šatović, Zlatko ; Strikić, Frane

Zagreb: Hrvatsko oplemenjivačko, sjemenarsko i rasadničarsko društvo (HOSRD), Zagreb i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Podaci o skupu

Treći hrvatski oplemenjivački i sjemenarski kongres

predavanje

27.05.2008-30.05.2008

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija