Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 359197

Učestalost i distribucija cribrae orbitaliae u kasnosrednjovjekovnoj populaciji iz Dugopolja


Novak, Mario; Šlaus, Mario
Učestalost i distribucija cribrae orbitaliae u kasnosrednjovjekovnoj populaciji iz Dugopolja // Starohrvatska prosvjeta, 34 (2007), 451-475 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Učestalost i distribucija cribrae orbitaliae u kasnosrednjovjekovnoj populaciji iz Dugopolja
(Frequency and distribution of cribra orbitalia in the late Medieval population of Dugopolje)

Autori
Novak, Mario ; Šlaus, Mario

Izvornik
Starohrvatska prosvjeta (0351-4536) 34 (2007); 451-475

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Cribra orbitalia; anemija izazvana nedostatkom željeza; Dugopolje; kontinentalna Hrvatska; kasni srednji vijek; hipoplazija zubne cakline; nespecifični periostitis; traume
(Cribra orbitalia; iron deficiency anemia; Dugopolje; continental Croatia; late Middle Ages; linear enamel hypoplasia; non-specific periostitis; trauma)

Sažetak
Namjera ovog rada bila je analizirati učestalost i distribuciju cribrae orbitaliae, pokazatelja anemije izazvane nedostatkom željeza, u kasnosrednjovjekovnim skeletnim uzorcima iz Dugopolja i kontinentalne Hrvatske. Na taj način pokušalo se uvidjeti postoje li razlike u životnim uvjetima i zdravstvenom statusu analiziranih populacija. Prilikom antropološke analize posebna pažnja posvećena je još nekim koštanim patologijama koje ukazuju na biološki stres kao što su hipoplazija zubne cakline, nespecifični periostitis i traume. Učestalost i distribucija cribrae orbitaliae slična je u oba uzorka sa značajno višom učestalošću cribrae orbitaliae kod djece u odnosu na odrasle osobe. U oba uzorka odrasle osobe kod kojih je uočena cribra orbitalia imaju značajno kraći prosječni životni vijek od osoba kod kojih ova patologija nije prisutna. Učestalost aktivne cribrae orbitaliae kod djece u oba uzorka je identična (18, 2%). U Dugopolju je uočena značajna pozitivna korelacija između cribrae orbitaliae i nespecifičnog periostitisa na razini čitavog uzorka, dok takva korelacija u uzorku iz kontinentalne Hrvatske nije prisutna. Svi analizirani osteološki pokazatelji upućuju na vrlo sličnu kvalitetu života u dalmatinskom zaleđu i kontinentalnoj Hrvatskoj tijekom kasnog srednjeg vijeka što donekle odudara od rezultata proizašlih iz dosadašnjih istraživanja koja su ukazivala na nešto bolje životne uvjete u dalmatinskom zaleđu. Podaci izneseni u ovom radu potvrđuju važnost ovakvih istraživanja u proučavanju načina života i zdravstvenih uvjeta populacija koje su tijekom srednjeg vijeka naseljavale naše prostore.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
101-1970677-0670 - Bioarheološka istraživanja srednjovjekovnih populacija Hrvatske (Mario Šlaus, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Mario Novak, (266983)
Mario Šlaus, (189976)