Žive stanice i kulture kvasca u hranidbi preživača (CROSBI ID 539771)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko
hrvatski
Žive stanice i kulture kvasca u hranidbi preživača
Poznavanje kvasca kao probiotika u hranidbi preživača znatno je napredovalo u posljednjih dvadesetak godina. Rezultat toga je stvaranje velikog broja komercijalnih pripravaka baziranih na živim kulturama ili živim stanicama kvasca. Poduzeti su značajni napori kako bi se razjasnili mehanizmi djelovanja kvasca u buragu i interakcija s bakterijama i protozoama, ali i jasnije definirale hranidbene situacije u kojima je pojedini pripravak djelotvoran. Usprkos velikom broju istraživanja koja su definitivno potvrdila poboljšanje proizvodnosti preživača nakon tretmana kvascem rezultati su vrlo varijabilni i teško predvidivi. Glavni uzroci proizlaze iz različite djelotvornosti pripravaka, ali i velikog broja čimbenika o kojima ovisi ekosustav buraga, a time i probava preživača. Ovaj rad će istražiti trenutno poznate mehanizme djelovanja kvasca kao i njihovo međudjelovanje te razinu utjecaja na proizvodnju mlijeka preživača.
kulture kvasca; mehanizam djelovanja; preživači; proizvodnja mlijeka; stanice kvasca
nije evidentirano
engleski
Live yeast cells and cultures in ruminant nutrition
nije evidentirano
milk production; mode of action; ruminants; yeast culture; yeast cells
nije evidentirano
Podaci o prilogu
7-7.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Međunarodno savjetovanje "Krmiva 2008" (15 ; 2008)
predavanje
02.06.2008-05.06.2008
Opatija, Hrvatska