Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 357198

Vrednovanje motoričkih sposobnosti u sportskoj gimnastici


Živčić, Kamenka
Vrednovanje motoričkih sposobnosti u sportskoj gimnastici // Dijagnostika u sportu: zbornik radova III konferencije o sportu ALPE – JADRAN / Milanović, Dragan (ur.).
Zagreb: Fakultet za fizičku kulturu, 1993. str. 421-423 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Vrednovanje motoričkih sposobnosti u sportskoj gimnastici
(The evaluation of motor abilities in sport gymnastics)

Autori
Živčić, Kamenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Dijagnostika u sportu: zbornik radova III konferencije o sportu ALPE – JADRAN / Milanović, Dragan - Zagreb : Fakultet za fizičku kulturu, 1993, 421-423

ISBN
953-6378-10-8

Skup
III. konferencija o sportu Alpe-Jadran

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 23-25.06.1993.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sportska gimnastika ; motoričke sposobnosti
(Sport gymnastics ; motor abilities)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odabir mjernih instrumenata za procjenu motoričkih sposobnosti gimnastičarki te postavljanje sustava normativnih vrijednosti za selekciju u sportskoj gimnastici. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 49 gimnastičarki, koje su bile uključene u rad sportske škole gimnastike, starosne dobi 6 i 7 godina. Za procjenu motoričkih sposobnosti korištena je baterija od 12 specifičnih testova. Uzorak kriterijskih varijabli činilo je pet sudačkih ocjena (ocjene sa četiri gimnastičke discipline i rezultat u višeboju) s prvenstva Zagreba u sportskoj gimnastici. Dobiveni rezultati ukazuju kako su najveći doprinos u formiranju regresijskih faktora u svim kriterijskim varijablama ostvarili testovi koji u osnovi mjere efikasnost funkcioniranja mehanizma za struktuiranje kretanja te testovi za procjenu efikasnosti mehanizma za regulaciju intenziteta i trajanja ekscitacije. Navedeni mehanizmi značajni su u izvedbi gimnastičkih sastava prve selekcije i u postupku procesa treninga u sportskoj gimnastici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KineziologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Kamenka Živčić-Marković, (126421)