Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine (CROSBI ID 350500)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Krasnići, Nesrete
Levaj, Branka
hrvatski
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine
Cilj istraživanja bio je odrediti fizikalno-kemijski sastav te ukupne i pojedine polifenolne spojeve u pulpi i kori mandarine (Citrus Unshiu Marcoivitch) Saigon i klementine (Citrus Clementine) Corsica SRA 63 Ukupni fenolni spojevi i flavonoidi određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačni flavanon glikozidi primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidacijski kapacitet, plodova, određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metoda. Rezultati pokazuju visoku koncentraciju polifenola u svim istraživanim uzorcima, posebno u svježoj kori (4137, 5 mg/100 g-“ mandarina“ i 4937, 5 mg/100 g-“ klementine“ ). Od koncentracije polifenola prevladavaju fenolni spojevi iz skupine flavonoida. Iz skupine flavanon glikozida određeni su hesperidin, naringin i narirutitn čije koncentracije se razlikuju ovisno o uzorku. Primjenom DPPH, FRAP ABTS metoda, u svim istraživanim uzorcima utvrđen je visoki antioksidacijski kapacitet.
mandarina ; klementina ; antioksidacijski kapacitet ; fenolni spojevi ; flavonoidi
nije evidentirano
engleski
Determination of polyphenols and antioxidant capacity in Mandarin and Clementine fruit
nije evidentirano
mandarin ; clementine ; antioxidant activity ; polyphenols ; flavonoids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
71
14.03.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb