Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 355870

Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine


Krasnići, Nesrete
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine 2008., diplomski rad, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine
(Determination of polyphenols and antioxidant capacity in Mandarin and Clementine fruit)

Autori
Krasnići, Nesrete

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.03

Godina
2008

Stranica
71

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
Mandarina; klementina; antioksidacijski kapacitet; fenolni spojevi; flavonoidi
(Mandarin; clementine; antioxidant activity; polyphenols; flavonoids)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti fizikalno-kemijski sastav te ukupne i pojedine polifenolne spojeve u pulpi i kori mandarine (Citrus Unshiu Marcoivitch) Saigon i klementine (Citrus Clementine) Corsica SRA 63 Ukupni fenolni spojevi i flavonoidi određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačni flavanon glikozidi primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidacijski kapacitet, plodova, određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metoda. Rezultati pokazuju visoku koncentraciju polifenola u svim istraživanim uzorcima, posebno u svježoj kori (4137, 5 mg/100 g-“ mandarina“ i 4937, 5 mg/100 g-“ klementine“ ). Od koncentracije polifenola prevladavaju fenolni spojevi iz skupine flavonoida. Iz skupine flavanon glikozida određeni su hesperidin, naringin i narirutitn čije koncentracije se razlikuju ovisno o uzorku. Primjenom DPPH, FRAP ABTS metoda, u svim istraživanim uzorcima utvrđen je visoki antioksidacijski kapacitet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Branka Levaj, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb