Utjecaj solarizacije loze na sadržaj antocijana u mladim crnim vinima (CROSBI ID 539225)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kozina, Bernard ; Karoglan, Marko ; Maslov, Luna ; Silić, Nika
hrvatski
Utjecaj solarizacije loze na sadržaj antocijana u mladim crnim vinima
Tehnika solarizacije vinove loze čija je osnovna namjena refleksija sunčevog svjetla uvelike utječe na promjenu temperaturnog režima i spektra osvjetljenja zone grožđa. Osnovni cilj bio je istražiti utjecaj solarizacije na sadržaj antocijana u mladim crnim vinima sorata Pinot crni, Merlot i Cabernet sauvignon u 2005. godini. Sadržaj antocijana mjeren je na HPLC-u. Solarizacija je utjecala na viši sadržaj ukupnih antocijana u vinima Merlota i Pinota crnog, ali i na niži sadržaj istih kod Cabernet sauvignona. Sadržaj malvidin-3-glukozida bio je niži u vinu od solariziranog grožđa Cabernet sauvignona. Solarizacija je najizraženije djelovala kod Merlota, utječući na značajno povećanu razinu 3-O-glukozida delfinidina i petunidina, te acetiliranih i kumariliranih formi malvidina i peonidina. Ključne riječi: solarizacija, mlada crna vina, antocijani
solarizacija; mlada crna vina; antocijani
nije evidentirano
engleski
Effect of Grapevine Solarization Technique on the Anthocyanin content in Young Red Wines
nije evidentirano
solarization; young red wines; anthocyanins
nije evidentirano
Podaci o prilogu
893-896.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
43. Hrvatski i 3. Međunarodni Simpozij Agronoma - Zbornik radova
Milan Pospišil
Zagreb: Hlad-papirna konfekcija, Pluska
978-953-6135-67-7
Podaci o skupu
43. Hrvatski i 3. Međunarodni Simpozij Agronoma - Zbornik radova
predavanje
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska