Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Religija u misli Johna Rawlsa (CROSBI ID 142550)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Berdica, Josip Religija u misli Johna Rawlsa // Obnovljeni život, 63 (2008), 1; 21-33

Podaci o odgovornosti

Berdica, Josip

hrvatski

Religija u misli Johna Rawlsa

Iako se radi o najutjecajnijem političkom filozofu XX. stoljeća, Rawlsova misao o religiji nije dovoljno izučavana kako u stranim tako ni u domaćim znanstvenim radovima. Posljedica je to predrasude kako je Rawls usredotočen uglavnom na teme koje nisu posvećene odnosu između politike i religije. Naprotiv, odnos između religije i politike, kako ga Rawls vidi i tumači, u srži je problema kojeg je liberalizam kao filozofijsko mišljenje imao namjere razriješiti stoljećima. On se tim problemima iskreno bavi i nad njima promišlja pokušavajući pružiti donekle zadovoljavajuće rješenje, ostavljajući mnoga otvorena pitanja za one koji će to isto pokušati učiniti nakon njega. Reći da je religija u Rawlsovoj misli slabo zastupljena neće odgovarati onome što nalazimo u njegovim radovima, osobito u nedavno otkrivenom diplomskom radu neoortodoksnog Rawlsa. Misli što ih je Rawls iznio približavaju nas rješenju brojnih pitanja odnosa suvremene politike prema religiji i mjestu i ulozi religije u suvremenom političkom diskursu, ali nas i uvode u koncizniju i sustavniju analizu tih odnosa za koje nam je tek pronaći adekvatno rješenje.

religija; politika; liberalizam; Rawls

Rad je kao predavanje prezentiran na Međunarodnom znanstvenom simpoziju "Religija i politika", održanom 15.12.2007., Zagreb, Hrvatska.

engleski

Religion in the Thought of John Rawls

nije evidentirano

religion; politics; liberalism; Rawls

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63 (1)

2008.

21-33

objavljeno

0351-3947

Povezanost rada

Filozofija

Poveznice