Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 354619

Djelotvornost profilaktičke vaginalne primjene acidosalusa u žena s rekurentnim cistitisom


Škerk, Višnja; Tambić Andrašević, Arjana; Ferinčević, Rosa; Perović, Marta; Škalko, Davorin; Begovac, Josip
Djelotvornost profilaktičke vaginalne primjene acidosalusa u žena s rekurentnim cistitisom // Zbornik radova 9. Simpozija o spolno-prenosivim bolestima i urogenitalnim infekcijama / Škerk, Višnja (ur.).
Zagreb: Intergraf BI, 2007. str. 11-11 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Djelotvornost profilaktičke vaginalne primjene acidosalusa u žena s rekurentnim cistitisom
(The efficacy of prophylactic vaginal administration of acidosalus in women with recurrent cystitis)

Autori
Škerk, Višnja ; Tambić Andrašević, Arjana ; Ferinčević, Rosa ; Perović, Marta ; Škalko, Davorin ; Begovac, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 9. Simpozija o spolno-prenosivim bolestima i urogenitalnim infekcijama / Škerk, Višnja - Zagreb : Intergraf BI, 2007, 11-11

Skup
9. Simpozij o spolno-prenosivim bolestima i urogenitalnim infekcijama Simpozij Slavka Schonwalda s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17.-19.3.2007

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Cistitis; acidosalus
(Cystitis; acidosalus)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati djelotvornost i podnošljivost profilaktičke vaginalne primjene Acidosalusa u žena s etiološki dokazanim rekurentnim nekompliciranim cistitisom. Acidosalus je probiotik s visokom koncentracijom živih bakterija Lactobacillus acidophilus, koji mijenja sastav i metaboličku i imunološku aktivnost mikroflore. U ambulanti za urogenitalne infekcije u Klinici za infektivne bolesti „ Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu tijekom 2005. i 2006. godine ispitane su 72 bolesnice u dobi od 18 do 65 godina. Sve su kroz 7 dana liječene peroralnom adekvatnom antimikrobnom terapijom prema nalazu urinokulture i bakteriološkog nalaza obriska rodnice i lokalnom vaginalnom primjenom Acidosalusa. Izolirani uzročnici su bili: E.coli, Enterococcus, P.mirabilis, Kl.pneumoniae i Str. agalactiae. Od antibiotika su primjenjivani betalaktamski antibiotici: amoksicilin, cefaleksin, cefuroksim-aksetil, cefiksim i koamoksiklav. Zatim su bolesnice randomizacijom podijeljene u dvije skupine. U jednih je primijenjena vaginalna profilaksa s acidosalus vaginalnom solucijom svaku večer pred spavanje kroz 10 dana u mjesecu u još naredna 3 mjeseca, a u drugih profilaksa nije primijenjena. Bolesnice su praćene kroz 6 mjeseci. Djelotvornost profilaktički primijenjene acidosalus vaginalne solucije očitovala se u značajno nižem riziku nastanka recidiva u bolesnica koje su je primale nego u bolesnica koje profilaksu nisu primale. Nije bilo nuspojava liječenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
143-1080002-0050 - Dijagnostika i liječenje bolesnika sa sindromom prostatitisa (Višnja Škerk, )
143-1080002-0101 - Detekcija i karakterizacija uzročnika bakterijskih meningitisa i pneumonija (Arjana Tambić Andrašević, )

Ustanove
Klinika za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević"