Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 354360

Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj


Avrelio, Dolores
Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek


Naslov
Mogućnosti proizvodnje i korištenja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj
(The Possibilities of Production and Usage of Mare's Milk in Croatia)

Autori
Avrelio, Dolores

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.02.

Godina
2008

Stranica
37

Mentor
Baban, Mirjana

Ključne riječi
Proizvodnja; Korištenje; Kobilje mlijeko
(Production; usage; mare's milk)

Sažetak
Najznačajnijim svojstvom kobiljeg mlijeka smatra se nizak udio mliječne masti, te izuzetno visok udio višetruko nezasićenih masnih kiselina od kojih se sintetiziraju omega-6 i omega-3 masne kiseline čija je vrijednost nezamjenjiva za ljudski organizam. Nadalje, udio kazeina je puno manji od udjela albumina i globulina što ga čini lako probavljivim i lako se resorbira u krv. Mogućnosti primjene kobiljeg mlijeka su mnogobrojne, ali u Hrvatskoj je taj vid proizvodnje tek u povojima. Što zbog nedovoljne informiranosti, što zbog ograničenja uzrokovanih standardom društva, kobilje mlijeko nije dovoljno eksponirano, iako se može primjetiti blagi porast zanimanja za njega. Zbog nedovoljnih informacija o ovoj temi, potrebno je još izvršiti brojna znanstvena istraživanja. Nadam se da će ovaj rad doprinjeti boljem poznavanju i isticanju vrijednosti kobiljeg mlijeka. U europskim državama, a i šire, dobro su poznata njegova blagotvorna svojstva koja proizlaze iz kemijskog sastava. Velika mu je prednost što ne mora podlijegati industrijskog obradi, nego se može koristiti u izvornom obliku. U Hrvatskoj se za sada mužnjom i prodajom kobiljeg mlijeka na ekstenzivan način bavi samo “ Farma Haber” iz Rovinja. S obzirom da je cijena jedne litre kobiljeg mlijeka 20 eura, smatram da je uz ekonomsku isplativost, važnija činjenica koliko je kobilje mlijeko zdravo, upravo zbog liječenja bolesnih ljudi, a u budućnosti i do njegovog svakodnevnog korištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek