Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

"Bijesno Pseto" Ahmeda Muradbegovića (CROSBI ID 761710)

Druge vrste radova | natuknica u enciklopediji, leksikonu, rječniku i sl.

Petlevski, Sibila "Bijesno Pseto" Ahmeda Muradbegovića // Hrvatska književna enciklopedija. Leksikografski zavod "Miroslav Krleža". 2008.

Podaci o odgovornosti

Petlevski, Sibila

hrvatski

"Bijesno Pseto" Ahmeda Muradbegovića

“ BIJESNO PSETO” Ahmeda Muradbegovića, s podnaslovom “ Drama naše krvi u 6 slika” , dramsko djelo nastalo 1925, nagrađeno Demetrovom nagradom za kazališnu sezonu 1925- 26, praizvedeno u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1926. godine u režijskoj interpretaciji Tita Stozzija s Josipom Pavićem u ulozi Petra. Temeljna tematska linija (sukob pojedinca i mase), u dramskoj strukturi Bijesnoga pseta razrađuje se u šest slika podijeljenih u prizore. Istovremeno se vode dvije radnje: s jedne strane razvija se ekspresionistička drama ideja s temeljnom programatskom linijom sukoba pojedinca i mase, dok se s druge strane ispisuje naturalistička drama roda, krvi i tla s tipičnim zapletom koji kombinira socijalni motiv povratka iz tuđine s motivom prijevare i osvete. Naturalizam dosljedno izveden na tematskoj razini uveden je u stilski okvir ekspresionističke poetike.

Ahmed Muradbegović; ekspresionistička drama ideja; naturalistička drama roda; krvi i tla

nije evidentirano

engleski

"Rabid Dog" by Ahmed Muradbegović

nije evidentirano

Ahmed Muradbegović; expressionistic

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatska književna enciklopedija. Leksikografski zavod "Miroslav Krleža"

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Znanost o umjetnosti