Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 353847

Hrvati i istočno pitanje Između "ostataka ostataka" i "oživljene Hrvatske"


Pavličević, Dragutin
Hrvati i istočno pitanje Između "ostataka ostataka" i "oživljene Hrvatske", Zagreb: Golden marketing-Tehnička knjiga, 2007 (monografija)


Naslov
Hrvati i istočno pitanje Između "ostataka ostataka" i "oživljene Hrvatske"
(Croats and Eastern Question)

Autori
Pavličević, Dragutin

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Golden marketing-Tehnička knjiga

Grad
Zagreb

Godina
2007

Stranica
605

ISBN
978-953-212-275-6

Ključne riječi
Hrvati; istočno pitanje; Osmansko carstvo
(Croatian; Eastern Question; Ottoman Empire)

Sažetak
Istočno pitanje je višestoljetni proces sukobljavanja Zapada i Istoka, Europe i Azije, zatim kršćanstva i islama. Istočno je pitanje povezano s prodorom azijskih Turaka-Osmanlija u Europu u 13.st. a, sam pojam Istočno pitanje nastao je u 16. st. kad se dotad nepobjedivi ratni stroj zaustavio na glavnom smjeru osvajanja-pod Sigetom 1566. i na pomorskom putu prema zapadnom Sredozemlju teškim porazom kod grčkog Lepanta, 1571. I konačno, na sporednom smjeru preko Hrvatske prema austrijskim pokrajinama i dalje prema Istri, Trstu i sjevernoj Italiji, i to jednako tako teškim porazom združenih snaga Bosanskog pašaluka pod Siskom 1593. godine. Tada se postavilo pitanje: 1. oslobađanja zauzetih država, 2. izgona Turaka-Osmanlija iz Europe natrag u Aziju, 3. podjele oslobođenih područja i 4. utjecaj i internih sfera u oslabljenoj ili smanjenoj Osmanskoj Carevini. Sve je to zapravo, sadržaj Istočnog pitanja, oko čijeg su se rješavanja zavadile, sporile i čak međusobno ratovale europske sile, ali i manje o njima ovisne države i narodi. U rješavanju Istočnog pitanja glavnu riječ ima ponajprije Habsburška Monarhija, a zatim i carska Rusija. One se i brane i napadaju, one pokreću bune i ustanke pokorenih naroda, one stvaraju saveze i vode diplomatske bitke. Njima se suprotstavlja vojnički Francuska i diplomatski Velika Britanija. Istočno pitanje je načeto ali nije riješeno tijekom napoleonskih ratova potkraj 18. i u početku 19. st. Prema mišljenju većine istraživača Istočno pitanje konačno je riješeno nakon 1923., kada je nestalo Osmanlijskog Carstva, no ni tada nije urađeno u cijelosti, na što podsjećaju neriješeni balkanski problemi današnjice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1940657-0652 - Manjine u Hrvatskoj i Hrvati u okolnim zemljama: povijesni identiteti (Dragutin Pavličević, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dragutin Pavličević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Pavličević, Dragutin
Hrvati i istočno pitanje Između "ostataka ostataka" i "oživljene Hrvatske", Zagreb: Golden marketing-Tehnička knjiga, 2007 (monografija)
Pavličević, D. (2007) Hrvati i istočno pitanje Između "ostataka ostataka" i "oživljene Hrvatske". Zagreb, Golden marketing-Tehnička knjiga.
@book{book, author = {Pavli\v{c}evi\'{c}, D.}, year = {2007}, pages = {605}, keywords = {Croatian, Eastern Question, Ottoman Empire}, isbn = {978-953-212-275-6}, title = {Croats and Eastern Question}, keyword = {Croatian, Eastern Question, Ottoman Empire}, publisher = {Golden marketing-Tehni\v{c}ka knjiga}, publisherplace = {Zagreb} }