Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.) (CROSBI ID 538779)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Gašo-Sokač, Dajana ; Bušić, Valentina ; Hercog, Rajna ; Kovač, Spomenka Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.) // XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Đurđa Vasić-Rački (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 107-107

Podaci o odgovornosti

Gašo-Sokač, Dajana ; Bušić, Valentina ; Hercog, Rajna ; Kovač, Spomenka

hrvatski

Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.)

Veliki broj aromatičnog i začinskog bilja sadrži kemijske spojeve koji posjeduju antioksidacijska svojstva. Brojna su istraživanja provedena na nekima od tih biljaka ; ružmarin, kadulja, origano, mravinac, što je rezultiralo razvojem prirodnih antioksidacijskih preparata za hranu, kozmetiku i druge primjene. Međutim, znanstvene informacije o antioksidacijskim svojstvima različitog bilja, osobito onoga koje se rijeđe upotrebljava u kulinarstvu i medicini još su uvijek malobrojne. Iz tog razloga određivanje tih svojstava ostaje važan i koristan zadatak osobito u pronalaženju novih izvora prirodnih antioksidanasa i funkcionalne hrane. Ispitana je antioksidacijska aktivnost vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.). Obje biljke pripadaju porodici usnača (Lamiaceae) i odavnina su poznate u medicini i kulinarstvu, ali je njihova antioksidacijska aktivnost slabo ispitivana. Kao i druge biljke iz te porodice bogate su ružmarinskom i feruličnom kiselinom. Aktivni su sastojci ekstrahirani uz uporabu različitih otapala: metanol, aceton i etilacetat s ciljem utvrđivanja koje je otapalo najpovoljnije. Estrakcije su provedene dvostepeno, miješanjem 5 g usitnjenog biljnog materijala sa 100 mL otapala (50 +50), u vremenu od 2 sata. Ekstrakti su filtrirani i upareni do suha u rotacijskom uparivaču na 40  C. Nakon ekstrakcije i uparavanja aktivnih sastojaka ispitana je njihova antioksidacijska aktivnost. Ekstrakti su otopljeni u metanolu i pomoću DPPH slobodnog radikala, mjerenjem promjene apsorbancije na 515 nm, izmjerena je njihova antioksidacijska aktivnost. Istraživanje je pokazalo da je najbolje otapalo za ekstrakciju aktivnih sastojaka iz navedenih biljaka metanol. Najbolju antioksidacijsku aktivnost pokazuje ekstrakt svježeg čubra, zatim miloduha, a najmanju suhog čubra.

miloduh ; čubar ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Antioxidative activity of summer savoury (satureja hortensis l.) and hyssop (hyssopus officinalis l.) exstacts

nije evidentirano

summer savoury ; hyssop ; antioxidative activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

107-107.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Đurđa Vasić-Rački

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-29-1

Podaci o skupu

XX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera,

poster

26.02.2007-01.03.2007

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Biologija, Poljoprivreda (agronomija)