Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 353554

Nemeđunarodni oružani sukobi u praksi Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju


Fabijanić Gagro, Sandra
Nemeđunarodni oružani sukobi u praksi Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 28 (2007), 2; 1113-1137 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Nemeđunarodni oružani sukobi u praksi Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju
(Non-international Armed Conflicts in CAse-LAw of the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia)

Autori
Fabijanić Gagro, Sandra

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1330-349X) 28 (2007), 2; 1113-1137

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Nemeđunarodni oružani sukobi; članak 3. zajednički svim Ženevskim konvencijama; Dopunski protokol II uz Ženevske konvencije; Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju
(Non-international armed conflicts; article 3 common to Geneva Conventions; Additional Protocol II to Geneva Conventions; ICTY)

Sažetak
Moderno međunarodno humanitarno pravo, kakvo je danas poznato, sve oružane sukobe dijeli u dvije osnovne skupine – međunarodne i nemeđunarodne oružane sukobe. Dugo ukorijenjeno gledište kako je pravo oružanih sukoba primjenjivo samo u slučaju međudržavnih ratova, polako se napušta donošenjem Ženevskih konvencija, iz 1949. godine, točnije odredbom članka 3., zajedničkog svim tim konvencijama, a konačno je napušten 1977. godine, donošenjem Protokola o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (tzv. Dopunski protokol II) i definiranjem nemeđunarodnih oružanih sukoba. U praksi postoje povremene nesuglasice o primjenjivosti međunarodnog humanitarnog prava u nemeđunarodnim oružanim sukobima. Vlade su vrlo često nesklone raspravljati o sukobu koji se odvija unutar državnih granica, pozivajući se na suverenost i nemiješanje u unutarnje državne stvari. U radu se obrađuje pojam nemeđunarodnih oružanih sukoba u praksi Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju te problematika kvalifikacije sukoba u odnosu na relevantne odredbe članaka 2., 3. i 5. Statuta Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
115-1152437-2490 - Ljudska prava i manjinska prava u europskom pravnom prostoru (Vesna Crnić-Grotić, )

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Sandra Fabijanić Gagro, (260576)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • HeinOnline