Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 353230

Analiza stavova zaposlenika o razlozima neprijavljivanje prihoda temeljena na adekvatnoj podatkovnoj osnovi


Dukić, Gordana
Analiza stavova zaposlenika o razlozima neprijavljivanje prihoda temeljena na adekvatnoj podatkovnoj osnovi // Ekonomski vjesnik, XX (2007), 1. i 2.; 77-87 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Analiza stavova zaposlenika o razlozima neprijavljivanje prihoda temeljena na adekvatnoj podatkovnoj osnovi
(Analysis of Attitudes of Employees and Reasons of Income Nonregistration Founded on Adequate Database)

Autori
Dukić, Gordana

Izvornik
Ekonomski vjesnik (0353-359X) XX (2007), 1. i 2.; 77-87

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Neprijavljivanje prihoda; porezi i porezna politika; stavovi zaposlenika; podatkovna osnova; relevantne informacije; statistička analiza
(Taxes and taxation policy; attitudes of employees; income nonregistration database; relevant information statistical analysis)

Sažetak
Porezna evazija jedan je od najvećih problema s kojima se suočava naše društvo. S ciljem njezinog suzbijanja više puta je mijenjana porezna regulativa i poduzimane su različite represivne mjere, no bez zadovoljavajućih rezultata. Kako bi nastojanja da se ona ograniči polučila željene efekte nužno je pažljivo sagledati uzroke njezinog nastanka. Upravo je intencija ovog rada bila da se ispitivanjem stavova zaposlenika o razlozima neprijavljivanja prihoda, porezima i poreznoj politici stvori korektniji uvid u karakter te pojave. Osim toga, cilj je bio i da se odgovarajućim statističkim metodama utvrdi postojanje mogućih razlika u percepciji ispitanika s obzirom na izabrana obilježja. Zbog specifičnosti istraživane problematike, posebna pozornost posvećena je u radu stvaranju kvalitetne podatkovne osnove, kao temelja za provođenje potrebnih analiza. Takvi podaci pretpostavka su za dobivanje relevantnih informacija koje imaju upotrebnu vrijednost te mogu značajno unaprijediti proces odlučivanje iz domene porezne politike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
010-0101427-0837 - REGIONALNO SVEUČILIŠTE (Dražen Barković, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Gordana Dukić, (260082)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Sociological Abstracts
  • Referativnyi Zhurnal (Abstracts Journal)