Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 353111

Učinkovitost dijatomejske zemlje u suzbijanju maslinine muhe


Vitanović, Elda; Katalinić, Miro; Kačić, Sonja
Učinkovitost dijatomejske zemlje u suzbijanju maslinine muhe // Sažeci 51. Seminara biljne zaštite
Opatija, Hrvatska, 2007. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 353111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost dijatomejske zemlje u suzbijanju maslinine muhe
(Use of kaolin Clay Protection Against Olive Fly)

Autori
Vitanović, Elda ; Katalinić, Miro ; Kačić, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Sažeci 51. Seminara biljne zaštite / - , 2007

Skup
51. Seminar Biljne Zaštite

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.02.2007. - 09.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
dijatomejska zemlja; maslinina muha
(Kaolin Clay; Olive fly)

Sažetak
Maslinina muha je najopasniji predstavnik velikog broja maslininih štetnika. Ličinke maslinine muhe razvijaju se u maslininim plodovima te svojom aktivnošću izravno utječu na količinu priroda i kakvoću maslinovog ulja. Nakon Drugog svjetskog rata, pojavom insekticida na osnovi estera fosforne kiseline, uspješno se štitio plod masline od napada maslinine muhe. Potpuno prekrivanje krošnje pripravcima totalnih insekticida negativno je utjecalo na ekološki sklad u maslininoj biocenozi. Maslinina muha je osjetljiva na vizualni, hranidbeni i seksualni podražaj. Koristeći navedenu spoznaju, razvila su se tri glavna strateška pravca u suzbijanju iste (masovni ulov, namami i ubij i konfuzija). Iz navedenih strateških pravaca i njihovih kombinacija, proizašle su brojne metode koje se koriste u zaštiti masline od napada maslinine muhe. Danas su te metode sastavni dio integrirane zaštite masline od napada bolesti i štetnika. Suprotna navedenim strategijama je strategija prikrivanja navedenih podražaja. Naime u ovom pokusu, pošlo se od pretpostavke da će se prikrivanjem vizualnog podražaja (valna dužina žute boje kojeg lomom svjetlosti emitira krošnja masline) i određenih mirisnih podražaja (volatilnih kemijslih tvari koje luče plod i list masline a privlaće ženku u vrijeme ovipozicije) smanjiti napad maslinine muhe. U tu svrhu, korištena je dijatomejska zemlja u koncentraciji 2%, metodom prekrivanja cijele krošnje masline. Pokus je postavlje 2006. god., a prema Uputama o istraživanju učinkovitosti insekticida na maslininu muhu (OEPP, Vol. 17 No. 3, 1987.). Pored kontrole, u pokus su bile uključene još dvije varijante zaštite. U prvoj varijanti po metodi masovnog ulova koristio se Eco-trap, a u drugoj varijanti po metodi namami i ubij uz Eco-trapa korišten je i Success bait. Indeks populacije maslinine muhe praćen je vizualnim lovkama, indeks plodnosti hranidbenim lovkama, a indeks zaraze pregledom plodova. U odnosu na kontrolu (93, 5% zaraženih plodova) učinkovitost Eco-trapova u smanjenju zaraze ploda iznosila je 59, 6%. Kombinacija Eco-trapova i jednokratne primjene Success baita smanjila je zarazu ploda za 68, 6%, a dijatomejska zemlja za 51, 4%. Pripominjemo da su se navedeni tretmani primjenili u maslinicima sa redovito visokom populacijom maslinine muhe. Soga je za pretpostaviti da bi navedene metode iskazale puno veću učinkovitost u maslinarskim područjima gdje je populacija maslinine muhe usljed abiotskih čimbenika znakovito niža. Za primjenu dijatomejske zemlje u cilju suzbijanja maslinine muhe potrebno je provesti dodatna istraživanja. Posebice se to odnosi na mogući negativni utjecaj na biologiju same masline, korisne kukce u krošnji kao i mogućih ostataka iste u maslinovom ulju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekti:
091-0910468-0364 - Istraživanje i razvoj okolišu povoljnih metoda u zaštiti masline od štetnika (Katalinić, Miro, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Miro Katalinić (autor)

Avatar Url Sonja Kačić (autor)

Avatar Url Elda Vitanović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vitanović, Elda; Katalinić, Miro; Kačić, Sonja
Učinkovitost dijatomejske zemlje u suzbijanju maslinine muhe // Sažeci 51. Seminara biljne zaštite
Opatija, Hrvatska, 2007. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Vitanović, E., Katalinić, M. & Kačić, S. (2007) Učinkovitost dijatomejske zemlje u suzbijanju maslinine muhe. U: Sažeci 51. Seminara biljne zaštite.
@article{article, author = {Vitanovi\'{c}, Elda and Katalini\'{c}, Miro and Ka\v{c}i\'{c}, Sonja}, year = {2007}, keywords = {dijatomejska zemlja, maslinina muha}, title = {U\v{c}inkovitost dijatomejske zemlje u suzbijanju maslinine muhe}, keyword = {dijatomejska zemlja, maslinina muha}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vitanovi\'{c}, Elda and Katalini\'{c}, Miro and Ka\v{c}i\'{c}, Sonja}, year = {2007}, keywords = {Kaolin Clay, Olive fly}, title = {Use of kaolin Clay Protection Against Olive Fly}, keyword = {Kaolin Clay, Olive fly}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font