Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konzerviranje cikle visokim temperaturama (CROSBI ID 350372)

Ocjenski rad | diplomski rad

Špoljar, Jadranka Konzerviranje cikle visokim temperaturama / Dobričević, Nadica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Špoljar, Jadranka

Dobričević, Nadica

hrvatski

Konzerviranje cikle visokim temperaturama

Cilj istraživanja je utvrditi karakteristike sorata Bikor, Rongette i Scarlet za industrijsku preradu. Kvaliteta svježe sirovine sorte Bikor kao referentne te novih sorata u količini suhe tvari(%), veličini i obliku korijena, te karakteristike presjeka korijena. Karakteristike prerade cikle primjenom visokih temperatura odnosno pasterizacijom te potrebna mehanizacija za industrijsku preradu. Senzoričke karakteristike boje, okusa mirisa i teksture gotovog proizvoda. Ocjena kvalitete naljeva i cikle pasterizirane u staklenki. Kakvoća sirovine, klimatske prilike, sortiment, ukus potrošaća utjeću na kakvoću gotovog proizvod. Kako se sortiment cike stalno povećava, odnosno proizvode se nove sorte, tako se njihova svojstva moraju ispitati u laboratoriju. svojstva novih sorata se uspoređuju sa svojstvima starih, u cilju pronalaska sorata sa što boljim sortnim karakteristikama. U proizvodnji cikle, stare sorte se postupno zamjenjuju novima, koje odgovaraju potrebama tržišta. Treba uzeti u obzir da se ukus i potrebe potrošača mijenjaju i zato se proizvode nove sorte sa različitim količinama suhe tvari, veličinom i oblikom korijena, izgledom presjeka korijena, bojom, okusom, različitim mirisom, izgledom, teksturom gotovog proizvoda i različitim osobinama naljeva u staklenci gotovog proizvoda.

povrće; cikla; Bikor; Rongette; Scarlet; visoka temperatura

nije evidentirano

engleski

Conservation Red Beet of high-temperature

nije evidentirano

vegetables; red beet; Bikor; Rongette; Scarlet; high-temperatre

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

05.10.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)