Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 352641

Pripovjedna proza u hrvatskoj i makedonskoj srednjovjekovnoj književnosti


Lajšić, Saša
Pripovjedna proza u hrvatskoj i makedonskoj srednjovjekovnoj književnosti // Hrvatsko-makedonske književne i kulturne veze ; KNJIGA I. / Pavlovski, Borislav i Kalogjera, Goran (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2008. str. 73-92 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Pripovjedna proza u hrvatskoj i makedonskoj srednjovjekovnoj književnosti
(Narrative Prose in Medieval Croatian and Macedonian Literature)

Autori
Lajšić, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hrvatsko-makedonske književne i kulturne veze ; KNJIGA I. / Pavlovski, Borislav i Kalogjera, Goran - Rijeka : Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2008, 73-92

ISBN
978-953-6104-63-5

Skup
Međunarodni znanstveni skup Hrvatsko-makedonske književne i kulturne veze

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 27- 28.09. 2006.

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Hrvatska književnost; makedonska književnost; srednjovjekovna književnost; pripovjedna proza; srednjovjekovni zbornici; žanr
(Croatian literature; Macedonian literature; medieval literature; narrative prose; medieval collections; genre)

Sažetak
U članku se upućuje u poetičku razlikovnost tekstova koji su nastajali nakon razdoblja srednjega vijeka na područje sjevernoga Jadrana, a razlikuju se od ostaloga dijela nacionalnoga korpusa. Riječ je uglavnom o manjim (otočnim) sredinama, gdje će u sklopu prepisivačkih i zapisivačkih djelatnosti pojedinaca, najčešće pripadnika crkvenih redova ili bratovština, ovakva vrsta literature od XV. a posebice u 16. stoljeću postojati usporedo s renesansnim literarnim korpusom i znači kontinuiranje srednjovjekovne književne tradicije. Taj se korpus tekstova dovodi u vezu s makedonskom srednjovjekovnom književnošću, uz upućivanje na različite periodizacijske pretpostavke. Tipološka paradigma u obje književnosti, hrvatskoj i makedonskoj, okvirno se prikazuje s obzirom na: medij unutar kojega se ostvaruju, mjesto nastanka i način na koji funkcioniraju unutar pojedinoga sistema te se izvodi tematska, strukturna i funkcionalna klasifikacija. Kao primjer za preinaku makrožanrovskim struktura navode se srednjovjekovni zbornici kao svojevrsni 'žanrovski ansambli' - mješoviti tip zbornika, koji objedinjuju raznovrsne žanrovske transformacije načelno 'istoga' pripovjednoga prototipa koji se realizira u prozi i u stihu. Zaključuje se o intertekstualnoj potenciji srednjovjekovne pripovjedne proze bilo hrvatske ili makedonske, te o mogućnosti razvitka teksta od jednoobrazne matrice do žanrovski vrlo izdiferenciranih tvorevina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-2263053-0901 - Franjevačka književna i književnojezična baština Istre i kvarnerskoga područja (Ines Srdoč-Konestra, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Saša Potočnjak, (302424)