Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 351776

Aktualni trenutak Crkve u Hrvatskoj


Baloban, Stjepan
Aktualni trenutak Crkve u Hrvatskoj // Aktualni trenutak Crkve i domovine. Die aktuelle kirchliche und gesellschaftliche Situation in der Heimat / P. Josip Bebić (ur.).
Frankfurt am Main: Hrvatski dušobrižnički ured. Kroatenseelsorge in Deutschland, 2007. str. 17-34


CROSBI ID: 351776 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktualni trenutak Crkve u Hrvatskoj
(The Current Situation of the Church in Croatia)

Autori
Baloban, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Aktualni trenutak Crkve i domovine. Die aktuelle kirchliche und gesellschaftliche Situation in der Heimat

Urednik/ci
P. Josip Bebić

Izdavač
Hrvatski dušobrižnički ured. Kroatenseelsorge in Deutschland

Grad
Frankfurt am Main

Godina
2007

Raspon stranica
17-34

ISBN
978-3-9811785-0-0

Ključne riječi
supsidijarnost, Crkva u društvu, kršćanin u javnom životu, komunističko-liberalni mentalitet, crkvena elita
(subsidiarity, Church in society, Christian in public life, communist-liberal mentality, elite of the Church)

Sažetak
U radu se polazi od činjenice da se nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj (1990. godine) mijenja odnos prema Crkvi u Hrvatskoj. Događaju se promjene unutar crkvenoga života (odgoj i obrazovanje svećenika, odnos biskupa i svećenika kao i redovnika i redovnica, odnos prema vjernicima laicima). No, na poseban način događaju se promjene u odnosu Crkve i hrvatskoga društva što se na poseban način očituje u (ne)prihvaćanju prisutnosti Crkve i kršćana u javnom životu. U prvom dijelu pod naslovom: Žarišne točke unutar crkvenoga života, ukazuje se na neke žarišne točke o kojima je potrebno raspravljati, poput: uspostaviti transparentan odnos s javnošću, necjelovita informacija može biti uzrokom manipulacije, opasnost antiintelektualnog mentaliteta, problem odgoja u crkvenim odgojnim ustanovama. Jedan od velikih unutar crkvenih problema u Hrvatskoj jest sve raširenije uvjerenje kako će se novim organizacijskim oblicima crkvenoga djelovanja riješiti sve veći problemi. Autor ukazuje na opasnost aktivizma i na zapostavljanje temeljnog poslanja kršćana i Crkve u hrvatskom tranzicijskom društvu. U tom kontekstu je poželjna veća komunikacija između hijerarhije i teologa. U drugom dijelu, Legitimna prisutnost Crkve i kršćana u javnom životu, autor ukazuje na poteškoće s kojima se susreću kršćani i Crkva u hrvatskom javnom životu, a koje su dijelom posljedica opterećenja iz prošlosti i posljedica nastajanja komunističko-liberalnog mentaliteta koji prevladava u javnim raspravama. U radu se pokazuje da je javna prisutnost Crkve u društvu legitimna, a „ Kompendij socijalnog nauka Crkve“ (2004.) nudi odgovor na pitanje o legitimnoj prisutnosti kršćana i Crkve u javnom životu. Budući da je u Hrvatskoj na različite načine ugrožen čovjek: rad nedjeljom, nezaposleni, diskriminacija pri zapošljavanju žena, potrošači koji su na različite načine manipulirani, socijalni govor hrvatske Crkve može biti putokaz u zauzimanju za konkretnog čovjeka kako u Crkvi tako i u društvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
203-1941533-0732 - Supsidijarnost u hrvatskom društvu (Baloban, Stjepan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Baloban (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Baloban, Stjepan
Aktualni trenutak Crkve u Hrvatskoj // Aktualni trenutak Crkve i domovine. Die aktuelle kirchliche und gesellschaftliche Situation in der Heimat / P. Josip Bebić (ur.).
Frankfurt am Main: Hrvatski dušobrižnički ured. Kroatenseelsorge in Deutschland, 2007. str. 17-34
Baloban, S. (2007) Aktualni trenutak Crkve u Hrvatskoj. U: P. Josip Bebić (ur.) Aktualni trenutak Crkve i domovine. Die aktuelle kirchliche und gesellschaftliche Situation in der Heimat. Frankfurt am Main, Hrvatski dušobrižnički ured. Kroatenseelsorge in Deutschland, str. 17-34.
@inbook{inbook, author = {Baloban, S.}, year = {2007}, pages = {17-34}, keywords = {supsidijarnost, Crkva u dru\v{s}tvu, kr\v{s}\'{c}anin u javnom \v{z}ivotu, komunisti\v{c}ko-liberalni mentalitet, crkvena elita}, isbn = {978-3-9811785-0-0}, title = {Aktualni trenutak Crkve u Hrvatskoj}, keyword = {supsidijarnost, Crkva u dru\v{s}tvu, kr\v{s}\'{c}anin u javnom \v{z}ivotu, komunisti\v{c}ko-liberalni mentalitet, crkvena elita}, publisher = {Hrvatski du\v{s}obri\v{z}ni\v{c}ki ured. Kroatenseelsorge in Deutschland}, publisherplace = {Frankfurt am Main} }
@inbook{inbook, author = {Baloban, S.}, year = {2007}, pages = {17-34}, keywords = {subsidiarity, Church in society, Christian in public life, communist-liberal mentality, elite of the Church}, isbn = {978-3-9811785-0-0}, title = {The Current Situation of the Church in Croatia}, keyword = {subsidiarity, Church in society, Christian in public life, communist-liberal mentality, elite of the Church}, publisher = {Hrvatski du\v{s}obri\v{z}ni\v{c}ki ured. Kroatenseelsorge in Deutschland}, publisherplace = {Frankfurt am Main} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font