Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kontrola tehnologije uzgoja i kvalitete mandarine u dolini Neretve (CROSBI ID 761635)

Druge vrste radova | izvještaj

Romić, Davor ; Romić, Marija ; Ondrašek, Gabrijel ; Zovko, Monika ; Jemrić, Tomislav ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Kontrola tehnologije uzgoja i kvalitete mandarine u dolini Neretve // Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2007.

Podaci o odgovornosti

Romić, Davor ; Romić, Marija ; Ondrašek, Gabrijel ; Zovko, Monika ; Jemrić, Tomislav ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ;

hrvatski

Kontrola tehnologije uzgoja i kvalitete mandarine u dolini Neretve

Istraživana je kakvoća ploda mandarinke sorte Chahara na dvije lokacije (Glogačko jezero i Modrič). Nasad na lokaciji Glogačko jezero je star 30 godina i posađen je u sustavu dvoreda (4, 7 x 1, 5 x 1, 2 m), dok je nasad na Modriču star 10 godina i posađen u sustavu jednoreda (4, 2 x 2, 7 m). Berba je obavljena u dva roka (11.10.2006. i 25.10.2006.) i dva stupnja zrelosti (1/3 i 2/3 površine ploda obojano žuto). Datum berbe nije utjecao na količinu kiselina u soku, omjer topljive suhe tvari i kiselina u soku i elektroprovodljivost soka. Lokacija (odnosno sustav uzgoja) nije značajno utjecao na omjer topljive suhe tvari i kiselina u soku i elektroprovodljivost soka. Zrelost ploda je bila značajna jedino za udio mesa u plodu. Plodovi sa lokacije Modrič su imali bolju masu, udio mesa, i promjer ploda, ali su imali manju količinu topljive suhe tvari i ukupnih kiselina u soku. Senzorička analiza plodova iz prve berbe pokazala je da su plodovi sa lokacije Glogačko jezero dobili manju ocjenu za boju, što se može protumačiti slabijom osvijetljenošću krošanja uočenima u tom nasadu. Zreliji plodovi su bili bolje ocijenjeni za većinu svojstava. Na lokaciji Modrič zreliji plodovi su dobili slabiju ocjenu za odnos šećera i kiselina, aromu, punoću okusa i oblik, a manje zreli plodovi se odlikuju slabijom ocjenom sočnosti, veličine ploda i boje. Na temelju provedenih istraživanja može se zaključiti da je kakvoća plodova sorte Chahara dobra, ali ju treba saditi na odgovarajuće razmake sadnje i pripaziti na osvijetljenost krošnje. Treba također riješiti i problem određivanja optimalnog roka berbe jer su zamijećena variranja u kvaliteti ovisno o datumu berbe, lokaciji i zrelosti plodova.

plodnost tla; mineralni sastav; nutritivna svojstva

nije evidentirano

engleski

Fruit quality of satsuma mandarin grown in the Neretva River Valley

nije evidentirano

soil fertility; mineral composition; nutritional quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)