Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 351733

Kontrola tehnologije uzgoja i kvalitete mandarine u dolini Neretve


Romić, Davor; Romić, Marija; Ondrašek, Gabrijel; Zovko, Monika; Jemrić, Tomislav; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra;
Kontrola tehnologije uzgoja i kvalitete mandarine u dolini Neretve, 2007. (izvješće).


Naslov
Kontrola tehnologije uzgoja i kvalitete mandarine u dolini Neretve
(Fruit quality of satsuma mandarin grown in the Neretva River Valley)

Autori
Romić, Davor ; Romić, Marija ; Ondrašek, Gabrijel ; Zovko, Monika ; Jemrić, Tomislav ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ;

Izvornik
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, izvješće

Godina
2007

Ključne riječi
Plodnost tla; mineralni sastav; nutritivna svojstva
(Soil fertility; mineral composition; nutritional quality)

Sažetak
Istraživana je kakvoća ploda mandarinke sorte Chahara na dvije lokacije (Glogačko jezero i Modrič). Nasad na lokaciji Glogačko jezero je star 30 godina i posađen je u sustavu dvoreda (4, 7 x 1, 5 x 1, 2 m), dok je nasad na Modriču star 10 godina i posađen u sustavu jednoreda (4, 2 x 2, 7 m). Berba je obavljena u dva roka (11.10.2006. i 25.10.2006.) i dva stupnja zrelosti (1/3 i 2/3 površine ploda obojano žuto). Datum berbe nije utjecao na količinu kiselina u soku, omjer topljive suhe tvari i kiselina u soku i elektroprovodljivost soka. Lokacija (odnosno sustav uzgoja) nije značajno utjecao na omjer topljive suhe tvari i kiselina u soku i elektroprovodljivost soka. Zrelost ploda je bila značajna jedino za udio mesa u plodu. Plodovi sa lokacije Modrič su imali bolju masu, udio mesa, i promjer ploda, ali su imali manju količinu topljive suhe tvari i ukupnih kiselina u soku. Senzorička analiza plodova iz prve berbe pokazala je da su plodovi sa lokacije Glogačko jezero dobili manju ocjenu za boju, što se može protumačiti slabijom osvijetljenošću krošanja uočenima u tom nasadu. Zreliji plodovi su bili bolje ocijenjeni za većinu svojstava. Na lokaciji Modrič zreliji plodovi su dobili slabiju ocjenu za odnos šećera i kiselina, aromu, punoću okusa i oblik, a manje zreli plodovi se odlikuju slabijom ocjenom sočnosti, veličine ploda i boje. Na temelju provedenih istraživanja može se zaključiti da je kakvoća plodova sorte Chahara dobra, ali ju treba saditi na odgovarajuće razmake sadnje i pripaziti na osvijetljenost krošnje. Treba također riješiti i problem određivanja optimalnog roka berbe jer su zamijećena variranja u kvaliteti ovisno o datumu berbe, lokaciji i zrelosti plodova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782221-0350 - Zaslanjivanje tla - dijagnostika, procesi i utjecaj na biljku (Davor Romić, )
178-1782221-2039 - PROSTORNA VARIJABILNOST TOKSIČNIH METALA U POLJOPRIVREDNIM TLIMA HRVATSKE (Marija Romić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb