Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj poljoprivredne biotehnologije na okoliš i sigurnost hrane (CROSBI ID 538180)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Jošt, Marijan Utjecaj poljoprivredne biotehnologije na okoliš i sigurnost hrane // Zbornik radova Prvog međunarodnog bioetičkog simpozija u Bosni i Hercegovini "Integrativna bioetika i izazovi suvremene civilizacije" / Valjan, Velimir (ur.). Sarajevo: Bioetičko društvo BiH, 2007. str. 135-158

Podaci o odgovornosti

Jošt, Marijan

hrvatski

Utjecaj poljoprivredne biotehnologije na okoliš i sigurnost hrane

Oduvijek je ljudska rasa bila nemoćna da plodno tlo prihvati kao blagoslov. Naši su ga preci, isto kao i mi danas, prihvaćali kao rođenjem stečeno pravo. Naša generacija je to pravo prodala da bi riješila trenutnu glad za jeftinom hranom. No danas još mnogi od nas ne razumiju da je cijena ustvari bila ekstremno visoka. Imajući na umu samo posljednju biotehnološku revoluciju (genetičko inženjerstvo), opisano je bahato ponašanje najbogatijeg dijela ljudskoga društva. U radu su posebno naglašene dvije bitne činjenice: 1) Oplemenjivanje bilja uz pomoć genetičkog inženjerstva nema znanstvene temelje. a) Sva važnija gospodarska svojstva poljoprivrednog bilja kontrolirana su s više gena – poligeno nasljeđivanje. b) Druga značajna svojstva kontrolirana su serijom multiplih alela. Kad su u pitanju samo ova dva navedena slučaja, genetičko inženjerstvo danas nema alate da rukuje genima na zadovoljavajući način. c) Nakon sekvencioniranja humanog genoma, postalo je jasno da prema "Centralnoj dogmi molekularne biologije" nemamo ni dovoljno gena za kontrolu produkcije svih bjelančevina ljudskog tijela, pa shodno tome niti biljke. 2) Sjeme je prva karika u hranidbenom lancu. Tko nadzire tržište sjemenom, nadzire hranidbeni lanac i društvo. To je važno znati kako bi se razumjelo socijalno ponašanje multinacionalnih korporacija. Krijući se iza autoriteta znanosti, samo nekoliko multinacionalnih korporacija željelo bi kontrolom proizvodnje sjemena i hranidbenog lanca zadobiti kontrolu nad cijelim svijetom. Takvo ponašanje manjine uzrokovat će velike socijalne i bioetičke probleme u društvu. Opisani su otpor i borba Europske Unije i Hrvatske za slobodu i pravo da se odbije uzgoj GMO i da se uzgaja konvencionalne i ekološke usjeve.

poljoprivredna tehnologija; genetičko inženjerstvo; GMO; sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

Impact of agricultural technology on environment and food safety

nije evidentirano

agricultural technology; genetic engineering; GMO; food safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

135-158.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova Prvog međunarodnog bioetičkog simpozija u Bosni i Hercegovini "Integrativna bioetika i izazovi suvremene civilizacije"

Valjan, Velimir

Sarajevo: Bioetičko društvo BiH

978-9958-9124-0-5

Podaci o skupu

Međunarodnog bioetičkog simpozija u Bosni i Hercegovini "Integrativna bioetika i izazovi suvremene civilizacije" (1 ; 2006)

predavanje

01.01.2007-01.01.2007

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biologija