Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 350238

Organizacijski modeli povezivanja faza i sudionika u građevinskim projektima


Turina, Nataša
Organizacijski modeli povezivanja faza i sudionika u građevinskim projektima 2008., magistarski rad, Građevinski fakultet, Zagreb


Naslov
Organizacijski modeli povezivanja faza i sudionika u građevinskim projektima
(Procurement methods in construction)

Autori
Turina, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Građevinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.05

Godina
2008

Stranica
192

Mentor
Radujković, Mladen

Neposredni voditelj
Radujković, Mladen

Ključne riječi
Buildability; constructability; modeli nabave građevinskih projekata; separirani modeli nabave; integrirani modeli; upravljačko orijentirani modeli; partnrstvo; faze građevinskog projekta; sudionici građevinskog projekta
(Buildability; constructability; building procurement; separated procurement methods; integrated procurement methods; management-oriented procurement methods; partnering; project life cycle; project stakeholders)

Sažetak
Predmet magistarskog rada obuhvaća veze, utjecaje i međudjelovanje sudionika tijekom pojedinih faza građevinskog projekta, s posebnim naglaskom na odnos između faze projektiranja i izvođenja u projektima visokogradnje. Provedena je usporedba postojećih organizacijskih modela iz svjetske prakse i hrvatskog građevinarstva sa ciljem ispitivanja mogućnost primjene novih ili poboljšanih modela nabave u našoj praksi. U radu su detaljno izloženi i analizirani modeli nabave građevinskih projekata koji se koriste u svjetskoj građevinskoj industriji. Poseban pažnja posvećena je istraživanju mogućnosti implementacije buildability, odnosno constructability koncepta u projektima, ovisno o odabranom modelu nabave. U nastavku je prikazano provedeno istraživanje aktualnih organizacijskih modela povezivanja faza i sudionika u građevinarstvu Republike Hrvatske. U okviru istraživanja detaljno je analiziran skup izabranih građevinskih projekata sa ciljem prikupljanja podataka o modelima nabave, o redoslijedu i načinu odvijanja faza i odnosima ključnih sudionika. Odabrana metoda istraživanja bila je studija slučajeva. Na temelju obrađene literature i provedenog istraživanja, predložen je poboljšani tradicionalni model nabave u dvije varijante, za projekte visokogradnje privatnog investitora, odnosno za projekte visokogradnje javnog investitora. Svaki od modela uključuje implementaciju sedam mjera poboljšanja, koje su objašnjene tekstualno i grafički. U nastavku se navode opće mjere poboljšanja kojima se predlaže utjecaj na širu okolinu u kojoj se projekt odvija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0114106
082-0822156-2993 - Upravljanje rizikom i promjenama u projektno usmjerenom građevinskom poslovanju (Mladen Radujković, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb,
Građevinski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Nataša Turina, (253736)