Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 350180)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Batušić, Ana
Slavica, Anita
hrvatski
Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
U ovom je radu proveden uzgoj bakterije Lactobacillus delbrueckii u kemijski definiranim podlogama s dva izvora ugljika (glukoza i saharoza). Isto tako, istraživan je rast združene kulture bakterija L. delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u kemijski definiranoj podlozi sa škrobom. Uzgoj bakterijskih kultura proveden je u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Istraživanja su provedena kako bi se utvrdila učinkovitost fermentacije triju supstrata. Učinkovitost bioprocesa u kojima se proizvodi mliječna kiselina procijenjena je na osnovi analize tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). L. delbrueckii fermentira glukozu i saharozu uz produktivnost ova dva bioprocesa od 1.82 g L-1 h-1 (glukoza) i 0.82 g L-1 h-1 (saharoza). Kod uzgoja združene kulture dviju bakterija u podlozi sa škrobom, bakterija L. amylovorus DSM 20531T hidrolizira škrob i nastali saharidi se fermentiraju s pomoću bakterija L. delbrueckii i L. amylovorus DSM 20531T
mliječna kiselina; šaržni uzgoj; Lactobacillus delbrueckii; Lactobacillus amylovorus; HPLC
nije evidentirano
engleski
Effect of carbon source on production of lactic acid by bacteria Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
nije evidentirano
lactic acid; batch cultivation; Lactobacillus delbrueckii; Lactobacillus amylovorus; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
73
09.05.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb