Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 350223

Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T


Batušić, Ana
Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 350223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Effect of carbon source on production of lactic acid by bacteria Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)

Autori
Batušić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.05

Godina
2008

Stranica
73

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
mliječna kiselina; šaržni uzgoj; Lactobacillus delbrueckii; Lactobacillus amylovorus; HPLC
(lactic acid; batch cultivation; Lactobacillus delbrueckii; Lactobacillus amylovorus; HPLC)

Sažetak
U ovom je radu proveden uzgoj bakterije Lactobacillus delbrueckii u kemijski definiranim podlogama s dva izvora ugljika (glukoza i saharoza). Isto tako, istraživan je rast združene kulture bakterija L. delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u kemijski definiranoj podlozi sa škrobom. Uzgoj bakterijskih kultura proveden je u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Istraživanja su provedena kako bi se utvrdila učinkovitost fermentacije triju supstrata. Učinkovitost bioprocesa u kojima se proizvodi mliječna kiselina procijenjena je na osnovi analize tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). L. delbrueckii fermentira glukozu i saharozu uz produktivnost ova dva bioprocesa od 1.82 g L-1 h-1 (glukoza) i 0.82 g L-1 h-1 (saharoza). Kod uzgoja združene kulture dviju bakterija u podlozi sa škrobom, bakterija L. amylovorus DSM 20531T hidrolizira škrob i nastali saharidi se fermentiraju s pomoću bakterija L. delbrueckii i L. amylovorus DSM 20531T

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Batušić, Ana
Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Batušić, A. (2008) 'Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Batu\v{s}i\'{c}, A.}, year = {2008}, pages = {73}, keywords = {mlije\v{c}na kiselina, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus amylovorus, HPLC}, title = {Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mlije\v{c}ne kiseline s pomo\'{c}u bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {mlije\v{c}na kiselina, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus amylovorus, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Batu\v{s}i\'{c}, A.}, year = {2008}, pages = {73}, keywords = {lactic acid, batch cultivation, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus amylovorus, HPLC}, title = {Effect of carbon source on production of lactic acid by bacteria Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {lactic acid, batch cultivation, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus amylovorus, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font