Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 350180)

Ocjenski rad | diplomski rad

Batušić, Ana Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Batušić, Ana

Slavica, Anita

hrvatski

Utjecaj izvora ugljika na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T

U ovom je radu proveden uzgoj bakterije Lactobacillus delbrueckii u kemijski definiranim podlogama s dva izvora ugljika (glukoza i saharoza). Isto tako, istraživan je rast združene kulture bakterija L. delbrueckii i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u kemijski definiranoj podlozi sa škrobom. Uzgoj bakterijskih kultura proveden je u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Istraživanja su provedena kako bi se utvrdila učinkovitost fermentacije triju supstrata. Učinkovitost bioprocesa u kojima se proizvodi mliječna kiselina procijenjena je na osnovi analize tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). L. delbrueckii fermentira glukozu i saharozu uz produktivnost ova dva bioprocesa od 1.82 g L-1 h-1 (glukoza) i 0.82 g L-1 h-1 (saharoza). Kod uzgoja združene kulture dviju bakterija u podlozi sa škrobom, bakterija L. amylovorus DSM 20531T hidrolizira škrob i nastali saharidi se fermentiraju s pomoću bakterija L. delbrueckii i L. amylovorus DSM 20531T

mliječna kiselina; šaržni uzgoj; Lactobacillus delbrueckii; Lactobacillus amylovorus; HPLC

nije evidentirano

engleski

Effect of carbon source on production of lactic acid by bacteria Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillus amylovorus DSM 20531T

nije evidentirano

lactic acid; batch cultivation; Lactobacillus delbrueckii; Lactobacillus amylovorus; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

09.05.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija