Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 350056

U potrazi za civilnom misijom hrvatskih sveučilišta


Ledić, Jasminka
U potrazi za civilnom misijom hrvatskih sveučilišta // Pedagogija: prema cjeloživotnom obrazovanju i društvu znanja / Previšić, Vlatko ; Šoljan, Nikša Nikola, Hrvatić, Neven (ur.).
Zagreb: Hrvatsko pedagogijsko društvo, 2007. str. 123-134 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
U potrazi za civilnom misijom hrvatskih sveučilišta
(Looking for university civic mission)

Autori
Ledić, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Pedagogija: prema cjeloživotnom obrazovanju i društvu znanja / Previšić, Vlatko ; Šoljan, Nikša Nikola, Hrvatić, Neven - Zagreb : Hrvatsko pedagogijsko društvo, 2007, 123-134

ISBN
978-953-99167-2-3

Skup
Prvi kongres pedagoga hrvatske

Mjesto i datum
Hrvatska, Zagreb, 19.-21.09.2007.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Civilna misija; visoko obrazovanje
(University civic mission)

Sažetak
Cilj je ovoga rada otvoriti raspravu i argumentirati potrebu da se civilno zalaganje i društvena odgovornost snažnije uključi u misiju (temeljne aktivnosti) hrvatskih sveučilišta i uspješnije integrira u njegove tradicionalne prihvaćene uloge koje se manifestiraju dominantno kroz znanstveno istraživanje i nastavu. U tu će se svrhu u radu odrediti temeljni pojmovi, problematizirati pitanje svrhe (ideje) sveučilišta i povezati ga s poimanjem društvenog razvoja, analizirati suvremeni društveni kontekst u kojemu djeluju sveučilišta s aspekta zagovaranja civilnog zalaganja na sveučilištu. Prikazat će se najznačajnije inicijative u ispunjavanju javne svrhe visokog obrazovanja na međunarodnoj razini i ukazati na neke izazove s kojima se suočava proces integracije u Europi, a koji će zahtijevati skretanje pažnje na drugačiji pristup komunikaciji s građanima, u kojemu sveučilišta trebaju imati značajnu ulogu. Konačno, prikazat će se hrvatski kontekst, opterećen brojnim izazovima razvoja civilnoga društva i potrebom za osnaživanjem civilne zauzetosti stanovništva. Ukazat će se na neke od mogućih iazova, posebno u domeni očekivanja spram akademske zajednice u provođenju civilne misije sveučilišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0000000-0931 - Sveučilište i vanjsko okruženje u kontekstu europskih integracijskih procesa (Jasminka Ledić, )
066-0661686-1121 - Civilno društvo i kombinirana socijalna politika u Hrvatskoj (Gojko Bežovan, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Jasminka Ledić, (2671)