Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 349602

Retorika Frane Petrića : dijaloška forma i pristup govorničkom umijeću


Banov-Depope Estela
Retorika Frane Petrića : dijaloška forma i pristup govorničkom umijeću // Razgovori o retorici / Ivan Ivas i Ivo Škarić (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filološko društvo ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 69-92


Naslov
Retorika Frane Petrića : dijaloška forma i pristup govorničkom umijeću
(Frane Petrić's Dialogues on Rhetoric)

Autori
Banov-Depope Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Razgovori o retorici

Urednik/ci
Ivan Ivas i Ivo Škarić

Izdavač
Hrvatsko filološko društvo ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2007

Raspon stranica
69-92

ISBN
978-953-7067-80-9

Ključne riječi
Petrić, Frane, retorika, povijest retorike, majeutika
(Petrić, Frane, rhetoric, history of rhetoric, maieutics)

Sažetak
Frane Petrić kao svestrani humanistički mislilac autor je i spisa pod naslovom Dijalozi o retorici. Iz nekih podataka izloženih u prvom licu u samoj raspravi i pripisanih autoru može se zaključiti da je Petrića na pisanje ove studje potakla osobna želja da i sam djeluje kao govornik te proučavanje starijih i novijih spisa o govorništvu prema kojima je zauzimao kritički odmak. Poznavajući starogrčke izvornike Platonovih djela i slijedeći duhovna kretanja svoga vremena koja se vraćaju antičkim izvorima humanističkih disciplina, Petrić se unutar teorijske dihotomije pri gledanju na retoriku kao umijeće uvjeravanja (iz kojeg se polarizira esteticistička orijentacija retoričke tradicije) i poimanja govorništva kao sredstva u društvenom djelovanju koje mora udovoljiti primarno etičkim kriterijima, priklanja ovoj drugoj struji i oslanja na Platonovo učenje o retorici izloženo u nizu tekstova pisanih u obliku dijaloga. Iznošenja postavki i teza u dijaloškoj (razgovornoj) formi je stilski postupak kojim se postiže komunikativnost znanstvenog diskursa. Ova stilska konvencija pisane rasprave koju je Petrić preuzeo od Platona proizlazi iz ranije starogrčke filozofske prakse usmenog oblikovanja ideja kroz izravan osobni kontakt sa sugovornikom prisutne u Sokratovoj filozofskoj metodi poučavanja i raspravljanja - majeutici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0171685-0902 - (Post)tranzicijski diskurs: reprezentacija, simulacija i identifikacija (Marina Biti, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Estela Banov (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Banov-Depope Estela
Retorika Frane Petrića : dijaloška forma i pristup govorničkom umijeću // Razgovori o retorici / Ivan Ivas i Ivo Škarić (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filološko društvo ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 69-92
Banov-Depope Estela (2007) Retorika Frane Petrića : dijaloška forma i pristup govorničkom umijeću. U: Ivan Ivas i Ivo Škarić (ur.) Razgovori o retorici. Zagreb, Hrvatsko filološko društvo ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, str. 69-92.
@inbook{inbook, year = {2007}, pages = {69-92}, keywords = {Petri\'{c}, Frane, rhetoric, history of rhetoric, maieutics}, isbn = {978-953-7067-80-9}, title = {Frane Petri\'{c}'s Dialogues on Rhetoric}, keyword = {Petri\'{c}, Frane, rhetoric, history of rhetoric, maieutics}, publisher = {Hrvatsko filolo\v{s}ko dru\v{s}tvo ; Filozofski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }