Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 349575

Poljska i hrvatska folkloristika u europskim kulturnim krugovima 19. stoljeća


Banov, Estela
Poljska i hrvatska folkloristika u europskim kulturnim krugovima 19. stoljeća // Polska i Chorwacja w Europie Środkowej : Integracja europejska w tradycji i w przyszłości / Piotr Żurk (ur.).
Bielsko-Biała, Poljska: Wydział Humanistyczno-Społeczny ATH, 2007. str. 415-430 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Poljska i hrvatska folkloristika u europskim kulturnim krugovima 19. stoljeća
(Polish and Croatian Folklore Studies in European Cultural Circles in 19th Century)

Autori
Banov, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Polska i Chorwacja w Europie Środkowej : Integracja europejska w tradycji i w przyszłości / Piotr Żurk - Bielsko-Biała, Poljska : Wydział Humanistyczno-Społeczny ATH, 2007, 415-430

ISBN
978-83-925963-0-1

Skup
Polska i Chorwacja w Europie Środkowej : Integracja europejska w tradycji i w przyszłości

Mjesto i datum
Bielsko-Biała - Szczyrk, Poljska, 11-13.05.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Poljska; Hrvatska; tradicija; folklor u romantizmu
(Poland; Croatia; tradition; romantic folklore)

Sažetak
Za niz etničkih grupa srednje Europe izmjena stilskih formacija i književnopovijesna periodizacija odvijaju se specifičnim tempom koji se donekle razlikuje od onog u zapadnom dijelu Europe, ali temeljne su oznake vezane uz interes za kulturna postignuća svih društvenih slojeva, uključujući i seljaštvo, obrtnike i urbane grupacije koje su svoju kulturnu baštinu prenosili usmenim putem prisutne diljem europskog kontinenta. Poljski i hrvatski intelektualni krugovi s početka 19. stoljeća povezuju svoju znanstvenu i književnu djelatnost sa sudbinama vlastitih naroda koji u to vrijeme nisu dovoljno prepoznatljivi za vodeće europske kulturne elite. No interes romantičara za egzotiku i prošlost čini i poljske i hrvatske folklorne tvorevine atraktivnima izvan njihova izvornog izvedbenog konteksta, pa se tako usporedo razvijaju i folkloristika kao znanost koja se bavi sabiranjem, opisivanjem i analizom tradicijske kultiure i folklorizam kao adaptacija tradicijske kulture u novim društvenim prilikama. Tako je u romantičarskom folklorizmu 19. stoljeća koji se očitovao u salonskim adaptacijama i izvedbama tradicijskih plesnih oblika (poloneza, mazurki, ali i kola), često izvođenih i u kozmopolitskom ambijentu, primjerice pariških građanskih i plemićkih salona, nastao korijen za razumijevanje modernih folklorističkih postupaka koji prezentiraju folklorne forme kao turističku atrakciju te tako daju ambijentalni kolorit pojedinim sredinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0171685-0902 - (Post)tranzicijski diskurs: reprezentacija, simulacija i identifikacija (Marina Biti, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)