Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 349555

Hammova studija o Vatroslavu Jagiću i Poljacima


Banov-Depope Estela
Hammova studija o Vatroslavu Jagiću i Poljacima // Josip Hamm i njegovo djelo: zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa povodom 100. obljetnice rođenja Josipa Hamma Zagreb, 2.-3. prosinca 2005. / Alojz Jembrih (ur.).
Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 243-256


Naslov
Hammova studija o Vatroslavu Jagiću i Poljacima
(The Study about Vatroslav Jagic and Poles by Josip Hamm)

Autori
Banov-Depope Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Josip Hamm i njegovo djelo: zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa povodom 100. obljetnice rođenja Josipa Hamma Zagreb, 2.-3. prosinca 2005.

Urednik/ci
Alojz Jembrih

Izdavač
Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2007

Raspon stranica
243-256

ISBN
978-953-6682-71-3

Ključne riječi
Vatroslav Jagić, Josip Hamm, slavenska filologija, Poljaci
(Vatroslav Jagić, Josip Hamm, Slavic Philology, Poles)

Sažetak
Josip Hamm sustavno je prikazao polonističke rasprave Vatroslava Jagića i kontakte s poljskim filolozima njegova vremena u opsežnoj studiji pod naslovom Vatroslav Jagić i Poljaci objavljenoj u 282. knjizi Rada Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti 1951. godine. Autor studije navodi na početku manje poznate podatke iz Jagićeva života i obrazovanja koji pomažu razumijevanje razvojnih procesa koji su djelovali na formiranje stavova ovog svestranog filologa prema odnosima među slavističkim disciplinama i tako oblikuje okvir unutar kojeg će se u nastavku teksta smjestiti analize neobjavljenih polonističkih rukopisa koje je Jagić priredio kao osnovu predavanja za svoje berlinske studente slavistike. U ovom dijelu studije autor se bavi lingvističkom i književnom historiografskom djelatnošću te ja valorizira u povijesnom kontekstu. U nastavku svoje rasprave Hamm donosi podatke o Jagićevu odnosu s brojnim poljskim intelektualcima i temelji ih na izvornim dokumentima i bogatoj korespondenciji koju sistematizira na prepisku sa suradnicima, prijateljima i učenicima. Vrednuje se i Jagićevo djelo Spomeni mojega života u kojem su zabilježena i sjećanja relevantna za razumijevanje problematike kojom se studija bavi. Hammova studija predstavlja dragocjen doprinos razumijevanju procesa koji su oblikovali razvojne pravce u slavenskoj filologiji u vrijeme kad se ova znanstvena disciplina tek formirala i borila za priznanje na europskom znanstvenom prostoru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)