Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 348961

Edukacijski PET sustav


Friščić, Ivica; Makek, Mihael; Bosnar, Damir; Bokulić Tomislav
Edukacijski PET sustav // Peti znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva : knjiga sažetaka / Horvatić, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko fizikalno društvo, 2007. (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Edukacijski PET sustav
(Educational PET system)

Autori
Friščić, Ivica ; Makek, Mihael ; Bosnar, Damir ; Bokulić Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Peti znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva : knjiga sažetaka / Horvatić, Vlasta - Zagreb : Hrvatsko fizikalno društvo, 2007

ISBN
978-953-7178-10-9

Skup
Znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva (5 ; 2007)

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 05.-08.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
PET; gama detektcija
(PET; gamma detection)

Sažetak
PET je nuklearna tehnika koja se rabi u kliničkoj medicini i biomedicinskim istraživanjima za dobivanje funkcionalnih (molekularnih) slika ispitivanih organa i tkiva. Uskoro se očekuje uvođenje prvog profesionalnog PET sustava u kliničku uporabu u Hrvatskoj. Na Fizičkom odsjeku, PMF, Zagreb, u okviru projekta tehničke suradnje IAEA "Setting Up of Demonstration Positron Emission Tomography Model for Teaching Purposes" 2007. godine zapčela je izgradnja jednostavnog demonstracijskog PET sustava, no koji može demonstrirati sve bitne karakteristike profesionalnih uređaja kao i mogućnost uporabe metode vremena proleta (time-of-flight PET). Osnovna namjena sustava bit će edukacija studenata na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju i obuhvatiti će principe funkcioniranja detektora, elektronike, rekonstrukcije slike, te istraživanje mogućnosti inovacija u kliničkim PET sustavima. Sustav se sastoji 48 BaF2 detektora, NIM i VME elektronike za procesiranje i spremanje podataka i MATLAB programskih paketa za rekonstrukciju slike. Model za izgradnju je sustav konstruiran na Stockholm Institute of Technology [1], no s naprednijom elektronikom. U prvoj fazi projekta izgradnje, koja je u tijeku, izgradit će se detektorski sustav od 24 BaF2 detektora i sustav za prikupljanje podataka baziran na NIM i VME elektronici, dok će se u drugom dijelu projekta, 2008. godine sustav nadopuniti s preostalih 24 detektora. Sustav će moći raditi kao jedan krug od 48 detektora ili dva kruga s 24 detektora i mogućnošću 3D rekonstrukcije slike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191005-1021 - QCD i jezgre; primjena nuklearnih metoda:materijali,medicina,okoliš (Damir Bosnar, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb