Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 348692

Kvaliteta života osoba s upalnim bolestima crijeva


Tkalčić, Mladenka; Hauser, Goran; Štimac, Davor; Pokrajac Bulian, Alessandra
Kvaliteta života osoba s upalnim bolestima crijeva // 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Prevencija, (re)habilitacija, psihoedukacija" ; knjiga sažetaka / Hadžiselimović, Dževdet ... et al. (ur.).
Pula: Društvo psihologa Istre, 2007. str. xx-xx (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kvaliteta života osoba s upalnim bolestima crijeva
(Quality of life of patients with inflammatory bowel diseases)

Autori
Tkalčić, Mladenka ; Hauser, Goran ; Štimac, Davor ; Pokrajac Bulian, Alessandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Prevencija, (re)habilitacija, psihoedukacija" ; knjiga sažetaka / Hadžiselimović, Dževdet ... et al. - Pula : Društvo psihologa Istre, 2007, Xx-xx

ISBN
9789539520623

Skup
Godišnja konferencija hrvatskih psihologa (15 ; 2007)

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 14.-17.11.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Upalne bolesti crijeva: Crohnova bolest i ulcerozni kolitis ; kvaliteta života ; spolne razlike
(Inflammatory bowel disease: Crohn's disease and ulcerative colitis ; quality of life ; sex differences)

Sažetak
Crohnova bolest i ulcerozni kolitis su kronične upalne bolesti crijeva koje značajno utječu na kvalitetu života pacijenata. Pacijenti s upalnim bolestima crijeva kronično pate od dijareje, abdominalne boli, krvarenja u probavnom sustavu, gubitka težine i drugih simptoma. Rezultati istraživanja konzistentno pokazuju da je kvaliteta života, opća i sa zdravljem povezana, značajno snižena u osoba s ovim bolestima u usporedbi sa zdravom kontrolom. Kvaliteta života je niža što su znakovi bolesti teži, te se u određenom broju istraživanja pokazuje da je u osoba s Crohnovom bolešću općenito niža u usporedbi s oboljelima od ulceroznog kolitisa. Također se pokazuje da je kvalteta života smanjena u žena u usporedbi s muškarcima s upalnim bolestima crijeva. Psihosocijalni čimbenici također imaju značajnu ulogu kod oboljelih s upalnim bolestima crijeva. Tako se pokazalo da je depresivno raspoloženje u kombinaciji s visokom anksioznošću povezano s nižom kvalitetom života oboljelih. Cilj je ovoga istraživanja bio ispitati odnos opće i sa zdravljem povezane kvalitete života u oboljelih od upalnih bolesti crijeva te usporediti kvalitetu života žena i muškaraca s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom. U ispitivanju je sudjelovalo 69 pacijenata s upalnim bolestima crijeva (31 s Crohnovom bolešću i 38 s ulceroznim kolitisom), od toga 29 žena i 40 muškaraca raspona dobi od 19 do 64 godine. Primijenjeni su sljedeći uitnici: Upitnik kvalitete života za upalne bolesti crijeva (IBDQ), Upitnik opće kvalitete života (SF-36), Beckov upitnik depresivnosti te Upitnik općih i relevantnih medicinskih podataka. Rezutati su uputili na značajnu povezanost između mjera opće i sa zdravljem povezane kvalitete života u oboljelih, na nepostojanje značajne razlike u kvaliteti života između oboljelih s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom te na značajnu razliku u općoj i sa zdravljem povezanoj kvaliteti života između žena i muškaraca s upalnim bolestima crijeva. Bolesti ima značajno veći utjecaj na sniženje kvalitete života žena u usporedbi s muškarcima s upalnim bolestima crijeva. Treba istaći potrebu za multidisciplinarnim pristupom tretmanu upalnih bolesti crijeva koji će se usmjeriti kako na smanjenje simptoma i prevenciju komplikacija, tako i na poboljšanje i održanje kvalitete života oboljelih osoba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0092660-2655 - Psihosomatski aspekti kroničnih funkcionalnih i upalnih bolesti crijeva (Mladenka Tkalčić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka