Mineralni sastav ploda rajčice pri različitim koncentracijama NaCl-a u hranjivoj otopini (CROSBI ID 537764)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Erhatić-Sukalić, Renata ; Toth, Nina ; Borošić, Josip ; Herak Ćustić, Mirjana ; Benko, Božidar
hrvatski
Mineralni sastav ploda rajčice pri različitim koncentracijama NaCl-a u hranjivoj otopini
Povećanjem EC-vrijednosti hranjive otopine do određene razine, moguće je poboljšanje kvalitete hidroponskih plodova rajčice. Dodavanje NaCl-a u hranjivu otopinu, uz povećanje EC-vrijednosti, može uzrokovati razlike u mineralnom sastavu ploda. Dvogodišnje istraživanje imalo je za cilj utvrditi utjecaj povećane koncentracije NaCl-a u hranjivoj otopini (0, 05, 0, 125 i 0, 2 %), na sadržaj biogenih makro-elemenata u plodovima rajčice, u odnosu na hranjivu otopinu bez NaCl. U obje godine koncentracija NaCl-a nije značajno utjecala na količinu dušika, dok je povećana koncentracija rezultirala opravdanim smanjenjem sadržaja kalija i fosfora te povećanjem sadržaja željeza u plodu rajčice. Zaključuje se da povećanje koncentracije NaCl-a u hranjivoj otopini različito utječe na usvajanje pojedinog hraniva.
rajčica; elektrokonduktivitet; dušik; fosfor; kalij; željezo
nije evidentirano
engleski
Mineral Composition of Tomato Fruit in Relation to Different NaCl-Concentrations in Nutrient Solution
nije evidentirano
tomato; electrical conductivity; nitrogen; phosphorus; potassium; iron
nije evidentirano
Podaci o prilogu
444-446.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma : zbornik radova = 43th Croatian & 3th International Symposium on Agriculture : proceedings
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-67-7
Podaci o skupu
Hrvatski simpozij agronoma (43 ; 2008) ; Međunarodni simpozij agronoma (3 ; 2008)
predavanje
18.02.2008-21.02.2008
Zagreb, Hrvatska