Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli (CROSBI ID 537747)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Čoga, Lepomir
hrvatski
Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli
Uzgoj vinove loze na području Pleševičkog vinogorja stoljetna je tradicija. Jedna od zastupljenijih bijelih sorata je Sauvignon bijeli, koji na odabranim položajima Pleševičkog vinogorja postiže vrhunsku kvalitetu. Međutim, na velikom dijelu Pleševičkog vinogorja nalaze se karbonatna bezstrukturna tla, praškasto ilovaste do praškasto glinaste teksture, sa vrlo malim kapacitetom za zrak. Zbog svega navedenog česte su pojave kloroza i nekroza te potpunog propadanja trsova, pa je cilj rada utvrditi razloge ovih pojava. Istraživanja su provedena tijekom 2006. godine na 4 vinogradarka položaja: Šipkovica, Veselnica, Klemenka te Borička, na sorti Sauvignon bijeli. Kemijska svojstva i biljno hranidbeni kapacitet tla određeni su ispod zdravih i klorotičnih trsova standardnim analitičkim postupcima, a dobiveni rezultati podvrgnuti su statističkoj obradi. Na temelju rezultata istraživanja nije utvrđen signifi kantan utjecaj količine ukupnih karbonata i fi ziološki aktivnog vapna na pojavu kloroze vinove loze. Količine ukupnih karbonata u tlu zdravih trsova kretale su se u rangu od 17, 04-46, 64%, dok je u tlu klorotičnih trsova utvrđeno 21, 2-47, 38%. Slična dinamika zamijećena je i kod količine fi ziološki aktivnog vapna u tlu: ispod zdravih trsova 14, 75-34, 50% a ispod klorotičnih 16, 25-33, 75 %. CaO. Iako se u literaturi navodi, da povećana gnojidba kalijem može smanjiti intenzitet kloroze, u ovom istraživanju te tvrdnje nisu potvrđene. Na vinogradarskom položaju Veselnica klorotični trsovi pojavljivali su se i pri količini od 38-80 mg/100 g tla K2O u tlu. Multifaktorijelnom analizom parametara CaCO3, CaO, P2O5 i K2O utvrđeno je da ne postoji statistički opravdana interakcija između faktora lokacija i klorotiči trsovi. Utvrđeni rezultati uputili su na potrebu dodatnih višegodišnjih multidisciplinarnih istraživanja, čije provođenje je već započelo.
osobine tla; kloroza; vinova loza
nije evidentirano
engleski
Soil properties and vineyard site - precondition for chlorosis on grapevine cv. Sauvignon bijeli
nije evidentirano
soils properties; chlorosis; grapevine
nije evidentirano
Podaci o prilogu
243-244.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu
978-953-6135-56-1
Podaci o skupu
42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
13.02.2007-16.02.2007
Opatija, Hrvatska