Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 348552

Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli


Gluhić, David; Herak Ćustić, Mirjana; Petek, Marko; Čoga, Lepomir
Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli // Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, 2007. str. 243-244 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli
(Soil properties and vineyard site - precondition for chlorosis on grapevine cv. Sauvignon bijeli)

Autori
Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Čoga, Lepomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, 2007, 243-244

ISBN
978-953-6135-56-1

Skup
42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-16. 02. 2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
osobine tla; kloroza; vinova loza
(soils properties; chlorosis; grapevine)

Sažetak
Uzgoj vinove loze na području Pleševičkog vinogorja stoljetna je tradicija. Jedna od zastupljenijih bijelih sorata je Sauvignon bijeli, koji na odabranim položajima Pleševičkog vinogorja postiže vrhunsku kvalitetu. Međutim, na velikom dijelu Pleševičkog vinogorja nalaze se karbonatna bezstrukturna tla, praškasto ilovaste do praškasto glinaste teksture, sa vrlo malim kapacitetom za zrak. Zbog svega navedenog česte su pojave kloroza i nekroza te potpunog propadanja trsova, pa je cilj rada utvrditi razloge ovih pojava. Istraživanja su provedena tijekom 2006. godine na 4 vinogradarka položaja: Šipkovica, Veselnica, Klemenka te Borička, na sorti Sauvignon bijeli. Kemijska svojstva i biljno hranidbeni kapacitet tla određeni su ispod zdravih i klorotičnih trsova standardnim analitičkim postupcima, a dobiveni rezultati podvrgnuti su statističkoj obradi. Na temelju rezultata istraživanja nije utvrđen signifi kantan utjecaj količine ukupnih karbonata i fi ziološki aktivnog vapna na pojavu kloroze vinove loze. Količine ukupnih karbonata u tlu zdravih trsova kretale su se u rangu od 17, 04-46, 64%, dok je u tlu klorotičnih trsova utvrđeno 21, 2-47, 38%. Slična dinamika zamijećena je i kod količine fi ziološki aktivnog vapna u tlu: ispod zdravih trsova 14, 75-34, 50% a ispod klorotičnih 16, 25-33, 75 %. CaO. Iako se u literaturi navodi, da povećana gnojidba kalijem može smanjiti intenzitet kloroze, u ovom istraživanju te tvrdnje nisu potvrđene. Na vinogradarskom položaju Veselnica klorotični trsovi pojavljivali su se i pri količini od 38-80 mg/100 g tla K2O u tlu. Multifaktorijelnom analizom parametara CaCO3, CaO, P2O5 i K2O utvrđeno je da ne postoji statistički opravdana interakcija između faktora lokacija i klorotiči trsovi. Utvrđeni rezultati uputili su na potrebu dodatnih višegodišnjih multidisciplinarnih istraživanja, čije provođenje je već započelo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1835 - Utjecaj reakcije tla na dinamiku teških metala u sustavu tlo-voda-vinova loza (Lepomir Čoga, )
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Mirjana Herak Ćustić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lepomir Čoga (autor)

Avatar Url David Gluhić (autor)

Avatar Url Mirjana Herak Ćustić (autor)

Avatar Url Marko Petek (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Gluhić, David; Herak Ćustić, Mirjana; Petek, Marko; Čoga, Lepomir
Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli // Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, 2007. str. 243-244 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Gluhić, D., Herak Ćustić, M., Petek, M. & Čoga, L. (2007) Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {243-244}, keywords = {soils properties, chlorosis, grapevine}, isbn = {978-953-6135-56-1}, title = {Soil properties and vineyard site - precondition for chlorosis on grapevine cv. Sauvignon bijeli}, keyword = {soils properties, chlorosis, grapevine}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }