Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli (CROSBI ID 537747)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Čoga, Lepomir Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli // Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, 2007. str. 243-244

Podaci o odgovornosti

Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko ; Čoga, Lepomir

hrvatski

Osobine tla i vinogradarski položaj - preduvjet kloroze vinove loze cv. Sauvignon bijeli

Uzgoj vinove loze na području Pleševičkog vinogorja stoljetna je tradicija. Jedna od zastupljenijih bijelih sorata je Sauvignon bijeli, koji na odabranim položajima Pleševičkog vinogorja postiže vrhunsku kvalitetu. Međutim, na velikom dijelu Pleševičkog vinogorja nalaze se karbonatna bezstrukturna tla, praškasto ilovaste do praškasto glinaste teksture, sa vrlo malim kapacitetom za zrak. Zbog svega navedenog česte su pojave kloroza i nekroza te potpunog propadanja trsova, pa je cilj rada utvrditi razloge ovih pojava. Istraživanja su provedena tijekom 2006. godine na 4 vinogradarka položaja: Šipkovica, Veselnica, Klemenka te Borička, na sorti Sauvignon bijeli. Kemijska svojstva i biljno hranidbeni kapacitet tla određeni su ispod zdravih i klorotičnih trsova standardnim analitičkim postupcima, a dobiveni rezultati podvrgnuti su statističkoj obradi. Na temelju rezultata istraživanja nije utvrđen signifi kantan utjecaj količine ukupnih karbonata i fi ziološki aktivnog vapna na pojavu kloroze vinove loze. Količine ukupnih karbonata u tlu zdravih trsova kretale su se u rangu od 17, 04-46, 64%, dok je u tlu klorotičnih trsova utvrđeno 21, 2-47, 38%. Slična dinamika zamijećena je i kod količine fi ziološki aktivnog vapna u tlu: ispod zdravih trsova 14, 75-34, 50% a ispod klorotičnih 16, 25-33, 75 %. CaO. Iako se u literaturi navodi, da povećana gnojidba kalijem može smanjiti intenzitet kloroze, u ovom istraživanju te tvrdnje nisu potvrđene. Na vinogradarskom položaju Veselnica klorotični trsovi pojavljivali su se i pri količini od 38-80 mg/100 g tla K2O u tlu. Multifaktorijelnom analizom parametara CaCO3, CaO, P2O5 i K2O utvrđeno je da ne postoji statistički opravdana interakcija između faktora lokacija i klorotiči trsovi. Utvrđeni rezultati uputili su na potrebu dodatnih višegodišnjih multidisciplinarnih istraživanja, čije provođenje je već započelo.

osobine tla; kloroza; vinova loza

nije evidentirano

engleski

Soil properties and vineyard site - precondition for chlorosis on grapevine cv. Sauvignon bijeli

nije evidentirano

soils properties; chlorosis; grapevine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

243-244.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma

Pospišil, Milan

Zagreb: Sveučilište u Zagrebu

978-953-6135-56-1

Podaci o skupu

42. hrvatski & 2. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

13.02.2007-16.02.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)