Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 348298

Zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu - u projektu reforme zdravstva i istoimenom zakonu


Učur, Marinko Đ.
Zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu - u projektu reforme zdravstva i istoimenom zakonu // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 28 (2007), 1; 753-782 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 348298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu - u projektu reforme zdravstva i istoimenom zakonu
(Health Insurance Of Health Protection At Work - In the Project of Health System Reform and in the New Law -)

Autori
Učur, Marinko Đ.

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1330-349X) 28 (2007), 1; 753-782

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
zaštita na radu; zdravstveno osiguranje; ozljede na radu; profesionalne bolesti; Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu
(protection at work; health insurance; injuries at work; professional diseases; Croatian Institute for Health Insurance)

Sažetak
22. ožujka 2006. godine Vlada Republike Hrvatske uputila je Hrvatskom saboru Prijedlog zakona o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu, navodeći „ Ovim zakonskim prijedlogom usklađuje se zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske unije....“ . Ovo je zakonodavstvo Republike Hrvatske brojno i čine ga propisi svih klasifikacija (po donosiocima, sadržaju, prostornom i vremenskom važenju). To su propisi o radu, o zaštiti na radu, zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju i drugi. Hrvatski sabor donio je Zakon na sjednici 13. srpnja 2006., a stupio je na snagu 3. kolovoza 2006. (NN, 85/06.). Tema ovoga rada vezana je izravno za taj propis. No, u reformi zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja traže se novija rješenja (organizacijska, financijska, pravna i dr.). U tom smislu iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje izdvojio bi se poseban fond (sredstava, poslovi, kadrovi) zaštite na radu u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu. Analiziraju se rješenja de lege lata u propisima Republike Hrvatske i polemizira s ovima iz navedenog Zakona, te ona de lege ferenda. „ Očekuje se da će provedba predloženih rješenja... rezultirati točnijim iskazivanjem ozljeda na radu i profesionalnih bolesti te s tim u vezi namjenskim trošenjem sredstava za zdravstveno osiguranje koje pokriva ovu vrstu rizika“ . Međutim, samo te i takve promjene nisu veća garancija sigurnosti na radu i smanjivanja ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i drugih bolesti u svezi s radom. Analiziraju se rješenja iz Zakona, s ozbiljnim primjedbama kojima se želi ukazati na brojne nedorečenosti i neizvjesnosti. Zbog toga se u radu nude i druga rješenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekti:
115-1151212-2637 - Socijalna sigurnost i tržišno natjecanje - europski zahtjevi i hrvatska rješenja (Bodiroga-Vukobrat, Nada, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Pravni fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Marinko Učur (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Učur, Marinko Đ.
Zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu - u projektu reforme zdravstva i istoimenom zakonu // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 28 (2007), 1; 753-782 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Učur, M. (2007) Zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu - u projektu reforme zdravstva i istoimenom zakonu. Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 28 (1), 753-782.
@article{article, author = {U\v{c}ur, M.}, year = {2007}, pages = {753-782}, keywords = {za\v{s}tita na radu, zdravstveno osiguranje, ozljede na radu, profesionalne bolesti, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za\v{s}tite zdravlja na radu}, journal = {Zbornik Pravnog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, volume = {28}, number = {1}, issn = {1330-349X}, title = {Zdravstveno osiguranje za\v{s}tite zdravlja na radu - u projektu reforme zdravstva i istoimenom zakonu}, keyword = {za\v{s}tita na radu, zdravstveno osiguranje, ozljede na radu, profesionalne bolesti, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za\v{s}tite zdravlja na radu} }
@article{article, author = {U\v{c}ur, M.}, year = {2007}, pages = {753-782}, keywords = {protection at work, health insurance, injuries at work, professional diseases, Croatian Institute for Health Insurance}, journal = {Zbornik Pravnog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, volume = {28}, number = {1}, issn = {1330-349X}, title = {Health Insurance Of Health Protection At Work - In the Project of Health System Reform and in the New Law -}, keyword = {protection at work, health insurance, injuries at work, professional diseases, Croatian Institute for Health Insurance} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • HeinOnline

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font