Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 348013

Zataškana priča o mesnoj industriji


Marjanić, Suzana
Zataškana priča o mesnoj industriji // Fondeko: naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji (Sarajevo), 23 (2007), -; 28-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Zataškana priča o mesnoj industriji
(The hushed up story on meat industry)

Autori
Marjanić, Suzana

Izvornik
Fondeko: naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji (Sarajevo) (1512-634X) 23 (2007); 28-29

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Globalno zatopljenje; tzv. stočna industrija
(Global warming; meat and diary industry)

Sažetak
Esej o Izvješće iz studenoga 2006. godine UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) koje je objavilo da uzgoj tzv. stoke doprinosi većoj emisiji stakleničkih plinova – 18 posto – od transporta. FAO također izvješćuje da je stočna industrija odgovorna za 37 posto antropogenog metana i 65 posto antropogenog didušičnog oksida, a pritom oba plina imaju veći potencijal globalnog zatopljenja od ugljičnog dioksida. FAO također okrivljuje stočarstvo za intenzivno uništavanje šuma te World Resources Institute procjenjuje da je uništavanje šuma odgovorno za otprilike 20 posto cjelokupne emisije topline. Inače, u studiji "Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment" David i Marcie Pimentel, objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition (Volume 78, Number 3, 2003.), među ostalim, ukazuju da je potrebno jedanaest puta više fosilnog goriva za proizvodnju životinjske bjelančevine nego što je potrebno za proizvodnju biljne bjelančevine. Među ostalim, u navedenom članku pokazuju kako mesna prehrana zahtijeva mnogo više energije, zemlje i vodnih resursa nego laktovegetarijanska dijeta, koja je stoga održivija od američke prehrane koja se temelji na mesu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-0000000-3626 - Kulturna animalistika: knjiž., folklor., etnološki i kulturnoantropol. prilozi (Antonija Zaradija-Kiš, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Suzana Marjanić, (219880)

Citiraj ovu publikaciju

Marjanić, Suzana
Zataškana priča o mesnoj industriji // Fondeko: naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji (Sarajevo), 23 (2007), -; 28-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
Marjanić, S. (2007) Zataškana priča o mesnoj industriji. Fondeko: naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji (Sarajevo), 23 (-), 28-29.
@article{article, author = {Marjani\'{c}, S.}, year = {2007}, pages = {28-29}, keywords = {global warming, meat and diary industry}, journal = {Fondeko: nau\v{c}no popularna revija o prirodi, \v{c}ovjeku i ekologiji (Sarajevo)}, volume = {23}, number = {-}, issn = {1512-634X}, title = {The hushed up story on meat industry}, keyword = {global warming, meat and diary industry} }