Kromatografska analiza polifenola u vinima iz Hrvatske (CROSBI ID 350069)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Rastija, Vesna
Medić-Šarić, Marica
hrvatski
Kromatografska analiza polifenola u vinima iz Hrvatske
U svrhu istraživanja sastava najvažnijih polifenola u vinima iz Hrvatske razvijene su metode tankoslojne kromatografije (TLC) i tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Priprava uzoraka provedena je ekstrakcijom s dietil-eterom pri pH 2. Ukupni sadržaj polifenola određen je Folin-Ciocalteuovom metodom. Najprikladniji razvijač ψ (benzen, etil-acetat, mravlja kiselina) = 30 : 15 : 5, odabran dendrogramom, korišten je u svim daljnjim ispitivanjima. Identifikacija polifenola na TLC kromatogramu provedena je promatranjem boja ili fluorescencije mrlja pod UV svjetlom. Kvantitativno određivanje jedanaest razdvojenih polifenola na TLC pločama provedeno je skenirajućom denzitometrijom. Razrađena je tekućinskokromatografska metoda obrnutih faza uz gradijentno ispiranje i uz primjenu UV detektora s nizom dioda (DAD) za određivanje devetnaest polifenola u ekstraktima vina. Rezultati analize ukazuju da vina iz Dalmacije imaju najveći sadržaj polifenola. Istraživani su odnosi između strukture i fizikalno-kemijskih svojstava (QSPR), te strukture i fizikalno-kemijskih svojstava s antioksidacijskom aktivnosti polifenolnih supstancija u vinu (QSAR).
polifenoli; QSAR; QSPR; tankoslojna kromatografija; tekućinska kromatografija; vino
nije evidentirano
engleski
Chromatographic analysis of polyphenols in wines from Croatia
nije evidentirano
liquid chromatography; polyphenols; QSAR; QSPR; thin-layer chromatography; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
201
14.03.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb