Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Virtualnost i materijalnost - sprega ili dihotomija? (Od svijesti prema savjesti kroz prizmu odnosa "subjekt-objekt-medij") (CROSBI ID 141353)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Biti, Marina Virtualnost i materijalnost - sprega ili dihotomija? (Od svijesti prema savjesti kroz prizmu odnosa "subjekt-objekt-medij") // Filozofska istraživanja, 28 (2008), 2; 303-331

Podaci o odgovornosti

Biti, Marina

hrvatski

Virtualnost i materijalnost - sprega ili dihotomija? (Od svijesti prema savjesti kroz prizmu odnosa "subjekt-objekt-medij")

Izravni interes ove studije tiče se uvriježene opozicije između virtualnosti i materijalnosti kao razlikovno označenih pojmova u jeziku.. Raspravlja se o virtualnosti odnosno materijalnosti jezičnoga medija i njegove podatnosti daljnjim remedijacijskim preobrazbama, o oblicima i modusima tekstualizacije virtualnog i materijalnog, a u tome kontekstu – oprimjerenu kroz različite vidove jezične uporabe (od njezinih svakodnevnogovornih do literarnih vidova) – i o suodnosima virtualnog i materijalnog u kontekstu čovjekova spoznajnoga funkcioniranja. Pritom se propituju modusi i razine združivanja i/ili razdruživanja subjekta, objekta i medija da bi se uputilo na fenomene predmedijacije (tijelo), medijacije (jezik) i remedijacije (unos drugih medija u inicijalno odabrani medij) koji se u svojoj ilustriranoj raznolikosti svode na uvijek iste sastavnice – materijalne i virtualne – povezane sa samim činom spoznavanja, razvidne i u proizvodima ljudske spoznaje.

virtualnost ; materijalnost ; dihotomija ; predmedijacija ; medijacija ; remedijacija

nije evidentirano

engleski

Virtuality and materiality - conjunction or dichotomy? (Conscience and consciousness in view of subject-object-medium relations)

nije evidentirano

virtuality ; materiality ; dichotomy ; premediation ; mediation ; remediation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28 (2)

2008.

303-331

objavljeno

0351-4706

1848-2309

Povezanost rada

Filologija, Filozofija

Poveznice