Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu (CROSBI ID 537317)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Borošić, Josip ; Benko, Božidar
hrvatski
Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu
Cilj istraživanja je bio utvrditi kvalitetu plodova rajčice uzgojene u hidroponu na kamenoj vuni i na tlu. U istraživanju su bili kultivari: Mondial, Belle, Rally i Fado. Kultivari rajčice iz hidroponskog uzgoja imali su prosječno 5, 22 % suhe tvari, 0, 40 % ukupne kiselosti (izraženo kao limunska kiselina), 4, 65 % topljive suhe tvari i 12, 61 mg na 100 g C-vitamina. Odnos topljive suhe tvari i ukupne kiselosti bio je 11, 73, a pH-vrijednost je bila 4, 47. Isti kultivari rajčice uzgojeni na tlu imali su podjednaku količinu suhe tvari (5, 12 %, ) i C-vitamina (13, 61 mg na 100 g) te pH-vrijednost (4, 48), dok su signifikantno manje imali ukupne kiselosti (0, 31 %) i topljive suhe tvari (4, 10 %). Utvrđene su signifikantne razlike u osnovnom kemijskom sastavu između istraživanih kultivara.
hidropon; tlo; kvaliteta rajčice
nije evidentirano
engleski
Nutritional Value of Hydroponically-Grown and Soil-Grown Tomatoes
nije evidentirano
soilless culture; soil; tomato quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
481-484.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 43.hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Hlad, Pluska
9789536135677
Podaci o skupu
43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
poster
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska