Utjecaj konzervacijske obrade tla na masu žetvenih ostataka soje (CROSBI ID 537309)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jug, Danijel ; Stipešević, Bojan ; Jug, Irena ; Stošić, Miro ; Tadić, Vjekoslav
hrvatski
Utjecaj konzervacijske obrade tla na masu žetvenih ostataka soje
Istraživanja koja su za cilj imala utvrđivanje pokrivenosti tla žetvenim ostacima soje, kao pretkulture ozimoj pšenici, provedena su u trogodišnjem razdoblju, od 2003-2005. godine, na černozemu sjeverne Baranje. Stacionarni pokus izveden je kao monofaktorijalan u četiri ponavljanja sa slučajnim rasporedom blokova i parcela po repeticijama: na četiri varijante obrade tla u kontinuiranom sustavu, i to: CT– konvencionalna obrada tla ; DH– tanjuranje ; RH– rahljenje i tanjuranje ; NT– no-tillage. Mjerenja žetvenih ostataka provedena su nakon žetve soje i sjetve pšenice. Utvrđena je najmanja pokrivenost na CT varijanti (7%), zatim na DH varijanti (16%), slijedi varijanta RH (21%), a najveća pokrivenost bila je na NT varijanti (86%).
konzervacijska obrada tla ; soja ; žetveni ostaci
nije evidentirano
engleski
Influence of soil conservation tillage on soybean after-harvest residue cover
nije evidentirano
conservation soil tillage ; soybean ; residue covers
nije evidentirano
Podaci o prilogu
609-613.
2008.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-6135-67-7
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings. 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
predavanje
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska