Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske (CROSBI ID 349953)

Ocjenski rad | diplomski rad

Raič, Đuro Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske / Delaš, Frane (mentor); Gracin, Leo (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Raič, Đuro

Delaš, Frane

Gracin, Leo

hrvatski

Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske

U ovom radu su provedena istraživanja u 28 uzoraka crnih vina iz raznih regija Hrvatske u svrhu dokazivanja prisutnosti kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera.Izolacija iz vina je provedena na selektivnim podlogama za ove kvasce.Nadalje, proveden je niz istraživanja u svrhu određivanja metaboličkih sposobnosti izoliranih kvasaca, da bi se potvrdila prisutnost kvasaca iz roda Brettanomyces.Posebice je dan naglasak na istraživanje proizvodnje 4-etilfenola iz p-kumarinske kiseline, kao spoja koji negativno utječe na senzorsku kakvoću vina.Praćenje promjena koncentracije ova dva spoja prilikom submerznog uzgoja kvasaca provedeno je metodama tekućinske kromatografije visoke dijelotvornosti (HPLC) i plinske kromatografije(GC-SPME).

Brettanomyces; 4-etilfenol; izolacija; kvasac; metabolizam

nije evidentirano

engleski

Presence of yeasts Brettanomyces/Dekkera in wines of Croatia

nije evidentirano

Brettanomyces; 4-ethylphenol; isolation; metabolism; yeast

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

13.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija