Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske (CROSBI ID 349953)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Raič, Đuro
Delaš, Frane
Gracin, Leo
hrvatski
Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske
U ovom radu su provedena istraživanja u 28 uzoraka crnih vina iz raznih regija Hrvatske u svrhu dokazivanja prisutnosti kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera.Izolacija iz vina je provedena na selektivnim podlogama za ove kvasce.Nadalje, proveden je niz istraživanja u svrhu određivanja metaboličkih sposobnosti izoliranih kvasaca, da bi se potvrdila prisutnost kvasaca iz roda Brettanomyces.Posebice je dan naglasak na istraživanje proizvodnje 4-etilfenola iz p-kumarinske kiseline, kao spoja koji negativno utječe na senzorsku kakvoću vina.Praćenje promjena koncentracije ova dva spoja prilikom submerznog uzgoja kvasaca provedeno je metodama tekućinske kromatografije visoke dijelotvornosti (HPLC) i plinske kromatografije(GC-SPME).
Brettanomyces; 4-etilfenol; izolacija; kvasac; metabolizam
nije evidentirano
engleski
Presence of yeasts Brettanomyces/Dekkera in wines of Croatia
nije evidentirano
Brettanomyces; 4-ethylphenol; isolation; metabolism; yeast
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
13.07.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb