Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345734

Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske


Raič, Đuro
Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske
(Presence of yeasts Brettanomyces/Dekkera in wines of Croatia)

Autori
Raič, Đuro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2007

Stranica
50

Mentor
Delaš, Frane

Neposredni voditelj
Gracin, Leo

Ključne riječi
Brettanomyces; 4-etilfenol; izolacija; kvasac; metabolizam
(Brettanomyces; 4-ethylphenol; isolation; metabolism; yeast)

Sažetak
U ovom radu su provedena istraživanja u 28 uzoraka crnih vina iz raznih regija Hrvatske u svrhu dokazivanja prisutnosti kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera.Izolacija iz vina je provedena na selektivnim podlogama za ove kvasce.Nadalje, proveden je niz istraživanja u svrhu određivanja metaboličkih sposobnosti izoliranih kvasaca, da bi se potvrdila prisutnost kvasaca iz roda Brettanomyces.Posebice je dan naglasak na istraživanje proizvodnje 4-etilfenola iz p-kumarinske kiseline, kao spoja koji negativno utječe na senzorsku kakvoću vina.Praćenje promjena koncentracije ova dva spoja prilikom submerznog uzgoja kvasaca provedeno je metodama tekućinske kromatografije visoke dijelotvornosti (HPLC) i plinske kromatografije(GC-SPME).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Frane Delaš, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb