Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama (CROSBI ID 349937)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Knežević-Jonjić, Neda
Duraković, Senadin
hrvatski
Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama
Svrha je ovog magistarskog rada usporedba nove metode lančane reakcije polimerazom s tradicionalnom metodom uzgoja i izolacije Salmonella spp. u namirnicama. Nova metoda uključuje prednamnožavanje u puferiranoj peptonskoj vodi, namnožavanje u Rappaport-Vassiliadis tekućoj podlozi, lizu bakterijske stanice, izolaciju dezoksiribonukleinske kiseline i lančanu reakciju polimerazom upotrebom početnica SIN-1 i SIN-2.Otkrivanjem invA-gena potvđujemo prisutnost salmonela, jer je invA-gen jedan od gena kojeg posijeduju sve salmonele.Umnoženi ciljni ulomak iznosi 378 pb.Elektroforezom u 1, 5% agaroznom gelu i bojanjem s etidijevim bromidom pod ultravioletnim svijetlom postaje vidljiv. Dobiveni rezultati pokazuju da je metoda lančane reakcije polimerazom brza, visoko osjetljiva i naročito prikladna za dokazivanje neuobičajenih sojeva Salmonella vrsta u namirnicama.
hrana; invA-gen; lančana reakcija polimerazom; metode uzgoja; neuobičajeni sojevi; Salmonella spp.
nije evidentirano
engleski
Advantages polymerase chain reaction method to detection Salmonella spp. in food
nije evidentirano
atypical strains; cultivation methods; food; invA-gene; polymerase chain reaction; Salmonella spp.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
20.02.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb