Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama (CROSBI ID 349937)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Knežević-Jonjić, Neda Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama / Duraković, Senadin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Knežević-Jonjić, Neda

Duraković, Senadin

hrvatski

Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama

Svrha je ovog magistarskog rada usporedba nove metode lančane reakcije polimerazom s tradicionalnom metodom uzgoja i izolacije Salmonella spp. u namirnicama. Nova metoda uključuje prednamnožavanje u puferiranoj peptonskoj vodi, namnožavanje u Rappaport-Vassiliadis tekućoj podlozi, lizu bakterijske stanice, izolaciju dezoksiribonukleinske kiseline i lančanu reakciju polimerazom upotrebom početnica SIN-1 i SIN-2.Otkrivanjem invA-gena potvđujemo prisutnost salmonela, jer je invA-gen jedan od gena kojeg posijeduju sve salmonele.Umnoženi ciljni ulomak iznosi 378 pb.Elektroforezom u 1, 5% agaroznom gelu i bojanjem s etidijevim bromidom pod ultravioletnim svijetlom postaje vidljiv. Dobiveni rezultati pokazuju da je metoda lančane reakcije polimerazom brza, visoko osjetljiva i naročito prikladna za dokazivanje neuobičajenih sojeva Salmonella vrsta u namirnicama.

hrana; invA-gen; lančana reakcija polimerazom; metode uzgoja; neuobičajeni sojevi; Salmonella spp.

nije evidentirano

engleski

Advantages polymerase chain reaction method to detection Salmonella spp. in food

nije evidentirano

atypical strains; cultivation methods; food; invA-gene; polymerase chain reaction; Salmonella spp.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

20.02.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija